Šala dana: Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu!

Uoči današnjeg saopštenja da je švedski pesnik i pisac Tomas Transtromer ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, na lažnom sajtu www.nobelprizeliterature.org, koji je izgledom
identičan zvaničnom sajtu Nobelovog komiteta (www.nobelprize.org), objavljena je vest da je ovo
priznanje dobio srpski pisac Dobrica Ćosić.

Pojedini mediji u Srbiji i svetu preneli su netačnu vest o priznanju Ćosiću, da bi se kasnije izvinili svojim čitaocima i gledaocima.

Na svom sajtu B92 navodi da su ovu vest objavili i neki drugi mediji, ali da je ona, posle dodatnih provera
validnosti informacije i legitimnosti sajta, sklonjena sa B92.net.

Domen sajta www.nobelprizeliterature.org registrovan je u sredu 5. oktobra u 15 časova.

"Ni na koji način nije povezan sa jedinim merodavnim sajtom za Nobelove nagrade www.nobelprize.org, tako da se neko baš lepo potrudio da napravi "elaborate hoax", navodi B92.

Ćosić se na lažnom sajtu opisuje kao "poslednji disident 20. veka", te "svedok jedne ere na zalasku, ali i jedne nove koja je tek u povoju".

Reakciju na ovu lažnu vest, ali i brzopletost medija, imao je i portal "Njuz", koji je poznat po tome što objavljuje "vesti u ogledalu", odnosno obrnute vesti.

Evo šta je napisao "Njuz":

Vest koja je objavljena na satiričnom portalu B92 o tome da je Dobrica Ćosić dobio Nobelovu nagradu za književnost 2011. godine nije tačna, navodi se u saopštenju za javnost portala Njuz.net.

- Mi razumemo želju portala B92 da nasmeje građane apsurdnim i izmišljenim vestima, ali takođe ukazujemo i na osnove novinarske etike koje se moraju poštovati – rekao je urednik Njuz.neta Dejan Nikolić.

- Za razliku od B92, Njuz.net će i dalje nastaviti da izveštava građane profesionalnim i proverenim informacijama koje zadovoljavaju sve najviše kriterijume žurnalističke etike – dodao je Nikolić.

Pored B92, u obmanjivanju građana lažnim vestima ne zaostaju još mnogi drugi satirični portali o kojima će biti reči nekom drugom prilikom, navodi se u saopštenju Njuz.neta, koji će ovih dana proslaviti svoj prvi rođendan.

(old_image)

Pogledajte još