Žan Mišel Žar: (Ne)osveženi mađioničar zvuka!

FOTO GALERIJA: Žan Mišel Žar u Beogradskoj areni 2011.

Decenije su prošle od čuvenih albuma Žan Mišel Žara “Oxygène“, “Équinoxe“ i “Magnetic Fields“, koji su ovog francuskog muzičkog performera vinule u orbitu kultnog statusa. Svet “elektronike“ se od tada u zadivljujućoj meri promenio, a Žaru je ostalo da danas uživa u (po nekim mišljenjima diskutabilno) zasluženom satusu pionira “new age“ žanrova, nastupajući širom sveta na krilima upravo te titule.

Vitalni Žar, nakon nastupa 2008. godine, osetio je da u Beogradu ima dovoljan broj vernih nostalgično-romantičnih ljubitelja njegove prošlovekovne muzičke revolucije. Pokazalo se da su spremni da s uživanjem iznova plutaju na talasu njegove unikatne kombinacije elektronike, sintpopa, ambijenta i minimalizma. Izgleda je još osamdesetih Žar našao formulu dugovečnosti, što sada upornošću pokušava da pretvori u večnost. Fanovi bi sigurno rekli da je u tome već uspeo postigavši “idealni“ odnos između umetnosti i tehnologije.

Žan Mišel Žar na "laserskoj harfi" u Berlinu 2010.

Na svom drugom nastupu u Beogradskoj areni, koja ga je oduševila, te je odlučio da joj se vrati – Žar je priredio šou poput onih koje je niz svetskih zemalja videlo tokom 2010., kada je njegova nova turneja počela. Iako hermetičan, ovo svakako jeste šou koji na nepretenciozan način nalazi formulu da sedeću publiku zabavi, osim raskošnim muzičkim, i modernim vizuelnim efektima. Da su laseri i drugi svetlosni efekti izostali, pa... svirao bi Žar samo za sebe i najiskrenije poklonike, ali sigurno ne u Beogradskoj areni.

Tokom jednoiposatnog nastupa, skakutavi i raspoloženi Žar je na neverovatnim sintisajzerima i drugim “napravama“ zajedno sa svojim timom, “prošetao“ (nikako “provozao“, jer su svi iz Arene izašli nezajapureni) oko 3.000 fanova kroz svoje najpoznatije kompozicije. Već od samog početka dobio je snažan aplauz zbog ulaska na binu kroz publiku, kao i zbog prve prepoznatljive melodije “Oxygène 2“.

Sigurno najefektniji deo šoua je bila čuvena Žarova “laserska harfa“ na kojoj je izveo kompoziciju “Rendez-Vous 2“. Veći deo sale je sigurno više vremena proveo razmišljajući kako ta fascinantna naprava funkcioniše, nego slušajući još jednu u nizu sličnih melodija.

Usledili su ostali delovi serijala “ Oxygène“, pa “Équinoxe“, takođe, “po brojevima“, kao i specijalni “tribute“ Kini kroz, kako je tokom celog nastupa komunikativni Žar rekao, “audio fotografije“ kompozicije “Souvenir of China“.

Žar, koji je inače i portparol UNESCO-a i ambasador za toleranciju i omladinu, je na ovom, slično koncertu u Bugarskoj, jedan cent od svake prodate ulaznice poklonio za program UN posvećen obrazovanju u svetu. Tome je posvetio melodiju na beogradskom koncertu, koju su pratile brojke na video bimu podsećajući sve da broj stanovnika u svetu raste, dok se smanjuju količine vode i goriva.

Mađioničar na sintisajzerima i čovek koji, vidi se, oseća svaki zvuk i svetlosni zrak svog šoua, baš zbog tog svog statusa bi ipak trebalo da razmisli o osveženju, nečemu novom s čim bi iznenadio svet. Ako toga još uvek ima u njemu... Koji deo prisutnih u Areni 10. oktobra 2011. bi ponovo došao na ovakav njegov šou? Hm...

FOTO GALERIJA: Žan Mišel Žar u Beogradskoj areni 2011.

Pogledajte još