Prvi let Pegaza

BEOGRAD, 19. oktobra 2011. (Beta) - Taktička bespilotna letelica, koja je prvi put predstavljena u jununa sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2011", razvijana je odmarta 2010. godine, a prvi let je obavila u utorak, 4. oktobra.

Karakteristike izvidjačke bespilotne letelice predvidjaju da uvazduhu može da ostane do 12 sati, i da ima operativni radijus od 100kilometara. Ispod trupa letelica ima prostor za smeštaj tereta u kojise skladišti dnevna i noćna kamera, laserski obeleživač i laserskidaljinomer, a alternativno može da nosi i radar.

Letelica za poletanje i sletanje može da koristi tvrde podloge,betonske ili travnate, dužine do 400 metara a za slučaj prinudnogsletanja ima i padobran.

"Pegaz" ima motor od 43 konjske snage, pokreće je drvena dvokrakaelisa a trup i krila su joj izradjeni od kompozitnih materijala. Imaraspon krila od 6,34 metra, dužinu od 5,4 metra i maksimalnu brzinuod 200 kilometra na sat. Može da leti do 3.000 metra visine, uzbrzinu krstarenja od 150 kilometara na sat.

Pogledajte još