Kada će Srbi živeti 100 godina?

Ako je suditi prema rezultatitma Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, Srbiju ne bi trebalo da brinu najnoviji rezultati Poopisa prema kojima je za oko 200.000 manje Srba u odnosu na ranije popise.

Populacioni Fond Ujedinjenih Nacija (UNFPA) predviđa da će Srbija 2300. godine imati 8,4 miliona stanovnika, a te godine prosečni životni vek građana Srbije biće 100 godina, piše "Blic"

Čovečanstvo će, gledano u brojkama, doživeti vrhunac 2075. godine, kada će na svetu živeti 9,22 milijardi ljudi. Ako se prognoze ostvare, 2300. godine planetu Zemlju naseljavati 8,97 milijardi ljudi, što je slična brojka koju su predvideli i za 2050.

Rusi izumiru, Amerikanci sve brojniji

Predviđa se da će Ruska Federacija u naredna tri stoleća doživeti možda i najteži pad populacije. Od 145 miliona stanovnika, koliko je najveća zemlja na svetu imala pre deset godina, za pedeset će imati malo preko 100, dok će za tri veka imati 91 milion.

Kina će svoj vrhunac doživeti za pedeset godina, sa brojkom od skoro 1,4 milijardi ljudi, nakon čega će broj njenih stanovnika padati, pa onda ponovo rasti, da bi na početku četvrtog stoleća ovog milenijuma dosegla 1,3 milijardi.

Sličan scenario sleduje Brazilu i Indiji. Posle 233 miliona koliko se očekuje da će južnoamerička država imati stanovnika za pedeset godina, sledi blagi pad do 2300, kada će Brazil biti naseljen sa 222 miliona.

Indija će takođe na vrhuncu biti za pedeset godina, kada će sa 1,5 milijardi biti najmnogoljudnija zemlja sveta, nakon čega im sleduje nagli pad pa stabilizacija na 1,3 milijarde.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države će prolaziti kroz neprestani rast populacije. Za pedeset godina, Amerika će imati 408, a za trista čak 493 miliona žitelja.

Kada će umreti poslednji čovek?

Ali, kada će umreti poslednji čovek? Do kada će koja nacija postojati? Kada će nastupiti kraj istorije? Upravo je na ta pitanja odgovore pokušao da da magazin "Ekonomist".

Istraživanje koje je "Ekonomist" sproveo, pokazuje da u bogatijim zemljama Azije sve veći broj žena bira samački život umesto bračnog, zbog čega je na najmnogoljudnijem kontitentu došlo do značajnog pada nataliteta.

U čak 83 države širom sveta, sudeći po Ujedinjenim Nacijama, ukoliko natalitet ne poraste, žene neće rađati dovoljno kćerki da zamene sebe.

U Hong Kongu, primera radi, na hiljadu žena rodi se 547 kćerki. Ukoliko se ništa ne promeni, tih 547 kćerki rodiće samo 299 svojih kćerki, i tako dalje. Sa takvim trendom, biće potrebno 25 generacija da populacija ovog grada spadne sa 3.75 miliona na samo jednog čoveka. Uzevši u obzir da u Hong Kongu žena u proseku nosi dete u trideset i prvoj godini, poslednja žena će se tamo roditi 2798. godine.

Dužina životnog veka će neprestano rasti

Prosečno trajanje životnog veka će biti u stalnom porastu, bez obzira na regiju ili državu, ali će u zavisnosti od toga rasti sporije ili brže. Za sto godina, prosečna dužina života će se kretati od 66 do 97 godina, dok će se za 300 godina kretati u rasponu od 87 do 106 godina. Japan, koji je i sada svetski lider na ovom polju sa 81,6, biće lider i 2300. kada se očekuje da će prosečni životni vek Japanaca trajati 106,3 godine, piše "Blic".

Polako, ima mesta za svakoga ...

(old_image)

Sledeći istu logiku, Japan, Nemačka, Rusija, Italija i Španija neće doživeti peti milenijum. Čak je i Kini, koja ima istoriju dugu barem 3700 godina, ostalo svega 1500 godina "života", ako sadašnji trend ostane nepromenjen.

"Ekonomist" tvrdi da će poslednja žena u Bosni i Hercegovini umreti 2770, u Makedoniji 3104, u Južnoj Koreji oko 3250, u Nemačkoj i Rusiji oko 3500. godine, dok poslednja kanadska žena umreti oko 4500. godine.

Pogledajte još