O datumu pregovora sredinom 2012. godine

To su agenciji Beta potvrdili zvaničnici u EU, u Briselu i funkcioneri u ministarstvima inostranih poslova nekoliko članica Unije.

Većina ipak smatra da je Srbija zaslužila da dobije status kandidata za članstvo, pod uslovom da se nastavi dijalog s Prištinom i "obestrane odustanu od nepopustljivog stava" na severu Kosova.

Sve dok ne prođu izbori u Francuskoj i još nekim članicama EU, tema proširenja ne bi smela da dođe u "predizbornu javnost", jer je pitanje proširenja EU na Tursku, pre svega, ali i druge zemlje jugoistočne Evrope bilo jedan od ključnih razloga što je svojevremeno na referendumima u Francuskoj i Holandiji odbačen "Lisabonski ustav" EU.

Nemačka, čiji uticaj sve više raste unutar EU, a posebno Demohrišćanska stranka kancelarke Angele Merkel, već neko vreme smatra da se, posle Hrvatske, mora stati s celim postupkom daljeg približavanja zapadnobalkanskih zemalja, a posebno Turske, članstvu u Uniji.

"Grčka drama" je samo zaoštrila ovakve poglede, jer je reč o nedoumici oko opstanka "jedne balkanske zemlje" u evrozoni, pa i samoj EU.

Pogledajte još