Šta vole vreli Brazilci?

Vesela priroda i spontanost su ono što karakteriše ljude sa ovog sunčanog podneblja.Ukoliko se nađete u njihovom društvu verovatno ćete poželeti da se oprobate u nekom od plesova ove daleke zemlje, jer su oni uvek dobro raspoloženi. Tako je bilo i danas u restoranu Ski staza - Aleksandar na Košutnjaku, gde su tokom svog boravka dolazili na ručak.

Za njih je kuvao njihov sunarodnik Itanauan Lira , koji je za razliku od nekih Brazilaca koji su samo zbog ove manifestacije doputovali u Beograd, srpski zet koji radi u restoranu Bar Latino na Banovom Brdu.

Tokom ovih dana pripremao je tradiconalna brailska jela kao što je recimo feljoada koja se priprema od crnog pasulja, dosta pirinča, kobasice i malo narandže za dekoraciju. A u nju je stavio i : "nogu od porke", tako nam je na srpsko-engleskom rekao Ian o ovom brazilskom jelu. Pogađate da je u pitanju kolenica.

Rekao nam je i da osnovu jednog brazilskog tanjira čine crni pasulj, pirinač, teletina, jaja i pomfrit koji se pripremaju u raznim kombinacijama.

Xim - Xim je jelo koje on preporučuje a priprema se od pilećeg mesa, indijskog oraha, đumbira.

A kokteli su tek posebna priča, ali ono što svakako morate probati je Caipirinha, koktel koji se priprema sa votkom šećerom, ledom i limetom .

A ono što ovaj simpatični kuvar voli od srpske kuhinje je, naravno, sarma i pljeskavica.

Sportsko-rekreativni klub „KapueraBeograd“ i CM Pulmao iz Brazila (koji je glavni koordinator projekta) su organizatori Nedeljebrazilske culture, koja traje do 08 novembra Cilj organizatora je da kulturu i običaje naroda najveće zemlje Latinske Amerike na najverodostojniji način predstavi Beograđanima.

Pogledajte još