Kinezi odlaze iz Srbije jer tu nema para ili?

Kineski trgovci masovno odlaze iz Srbije, piše list "Pres". Poslednjih nedelja sve više zatvaraju radnje, rasprodaju robu i sele "biznis".

Kao razlog navode drastičan pad prometa i tvrde da od prodaje više ne mogu da plate ni troškove zakupa.

Kinezi sa kojima su razgovarali novinari "Pressa" pojašnjavaju da je kupovna moć u Srbiji toliko opala da su i njihovi jeftini proizvodi za nas skupi.

Nova tržišta pronašli su, kažu, u Poljskoj, zemljama Južne Amerike i pojedinim državama Afrike. S druge strane, srpski trgovci koji imaju tezge i objekte u blizini kineskih, tvrde da oni, u stvari, odlaze zato što više ne mogu da rade na crno i izbegavaju plaćanje poreza.

Su Li Vej (30) došao je u Srbiju pre osam godina. Radio je u Nišu, potom u Novom Pazaru, Inđiji... Sada ima radnju u novobeogradskom tržnom centru.

"Dovukao sam mnogo robe, ali posla nema. Polovina mojih prijatelja razmišlja o odlasku. Mnogi su već i otišli... Najbolje nam je išlo pre pet godina, a onda je posao polako počeo da staje.

A od pre godinu dana ovde je pustoš. Vidi se da je kriza ozbiljna. Naš veliki problem su i srpske vize, koje nam daju samo na pola godine, najviše na godinu.

Imam dvoje dece i ako se situacija ne popravi, moraću i ja da idem odavde. Srbi su mnogo dobri ljudi, međutim nemaju para ", priča Su Li Vej.

Pogledajte još