Služavke: Film o jakim ženama

"Služavke" (originalni naziv "The Help") je komedija-drama, adaptacija knjige Ketrin Stoket istog naziva. Izvanredna Ema Stoun igra mladu ženu, Skiter, južnjakinju koja se vraća s koledža odlučna u tome da postane pisac. Ona će prodrmati svoje mesto kontroverznom knjigom, koja govori o rasizmu, ispričanom iz ugla služavki iz Misisipija.

Koliko je samo predrasuda tada bilo, koliko mržnje prema crncima, pokazuje činjenica da je bilo opasno čak i to da belkinja i crnkinja ćaskaju.



Osim Eme Stoun, koja ostavlja utisak u kom god filmu da se pojavi, sjajna je Viola Dejvis, nominovana za Oskara. Džesika Čestejn je upečatljiva i simpatična, igra naivnu “lujku” s kojom, zbog njenog izgleda i ponašanja ne želi niko da se druži.

U filmu se vidi i to kako svako ko odstupa od prihvaćenog obrasca ponašanja a to je – udati se, rađati decu, brinuti o svom izgledu, i imati crnu služavku koja se brine o deci, biva “kažnjen” od strane društva. Mlada žena koja želi karijeru i obrazovanje, i koja u 23. godini nije našla muža već zabrinjava okolinu. Žena koja ne može da ima decu, koja je lepša od ostalih, a uz to naivno dobra, iskrena i neposredna, opet odstupa i biva odbačena.

Kako je to – kada podižeš tuđu decu, a ne možeš da brineš o svojoj rođenoj?”, to je pitanje koje pogađa tamo gde treba, u suštinu jedne od tema kojima se priča bavi.

"Služavke" je film uz koji ćete se smejati, plakati, i koji će vas u pojedinim momentima zapanjiti. Obiluje dobrim glumicama, odličnim likovima, koje je uživanje gledati s koliko se hrabrosti i volje za životom bore za pravdu.

Uvek ostaje pitanje - Kako preporučiti ovaj film a da ne izgleda pretenciozno i puno hvalospeva? Neki bi rekli – kao da prepričavaš drugarici. E pa, pogledajte ovaj film jer bismo ga i svojim prijateljima preporučili, a posebno prijateljicama!

Pogledajte još