Mariborskim putem vina: FOTO

Trg slobode u Mariboru bio je premali da se na dan svetog Martina smeste tu svi koji hteli da učestvuju u proslavi koja se organizuje svake godine. Već od rane zore na trgu, u čijem centru se nalazi jedan od najneobičnijih spomenika borcima Drugog svetskog rata, počeli su vlasnici da sklapaju male improvizovane tezge. Pa su na njih uredno složili domaće proizvode, sir, sušeno meso, zimnicu, brzu hranu, a oni ambiciozniji i jela su kuvali. Mirisao je pečeni kesten uz koji, kako reče Janez, najbolje ide vino. A njega je bilo bukvalno na svakoj tezgi. Što je i razumljivo, jer se ovo organizuje njemu u čast.

Iza podneva na improvizovanoj bini zasvirao je orkestar, zaigrali su članovi mesnog kulturnoumetničkog društva, pa je onda gradskim ulicama krenuo defile. Mažoretkinje, orkestar, mis vina s pratiljama, pa mladići i devojke u narodnim nošnjama. Za njima građani i u ovakvim prilikama nezaobilazni radoznali mališani.

Slovenački biznismen Milan Slavič vlasnik tri dvorca

Milan Slavič iz Maribora je od para stečenih obradom i ugradnjom kamena, brodogradnjom i izradom montažnih kuća kupio tri zamka u okolini Maribora kojima sada prvo život vraća, a onda i dušu. Dvorac Fala u istoimenom selu prvi je uređen, a zatim i stvarima napunjen. U 38 prostorija ubačene su autentične stvari, baš onakve kakve su i bile pre nego što je posle Drugog svetskog rata nacionalizovan i opljačkan. Druga dva dvorca, Viltuš i Slivnica, tek dobijaju lice.

U Viltušu je uređeno desetak soba, ali, za razliku od Fale, on još nije otvoren za posetioce. Gospodin Slavnič je, inače, i vlasnik starih automobila koji su izloženi u velikoj hali u mariborskom naselju Tabor.


Pogledajte još