Za pobedu na oproštaju Pekovića

Makabi iz Tel Aviva je klub sa kojim je Partizan često igrao utakmice za pamćenje. U 32 godine dugom istorijatu međusobnih susreta, najdublji trag su ostavili duel na „fajnal foru” u Ganu 1988. godine koji je ostao rana koju neki od najvećih asova „crno-belih” nikada nisu preboleli, i sudari pretprošle sezone u borbi za odlazak na finalni turnir elitnog evropskog takmičenja, kao uspeh koji su neki bivši istaknuti igrači stavili i iznad evropske titule u Istanbulu.

Izraelski velikan je upisan kao klub protiv kojeg je Partizan pretrpeo svoj najubedljiviji evropski poraz od „minus 36”, i kao jedan od pet u evrokupovima koji su ga u Beogradu pobedili sa više od 20 poena razlike - u meču iz 2000. godine koji je u sećanju po tome što je ogroman broj navijača Partizana pevao u „Pioniru” i pola sata po završetku...

Večerašnja bitka (20.45 č, RTS) u našem „hramu košarke”, u kojoj bi srpski šampion trijumfom nad Makabijem mogao širom da otvori vrata plasmana u Top 16 Evrolige, ulazi u anale kao drugi oproštaj od crno-belog dresa za Nikolu Pekovića, koji će kroz nekoliko dana put SAD, gde će pre kraja godine zauzeti svoje mesto pod NBA koševima.

Uradiću sve što je u mojoj moći da pomognem ekipi da ostvari pobedu protiv jednog od najboljih evropskih sastava. Ako budemo slavili, znaću da sam svoj posao doveo do kraja. Proteklih meseci sam želeo da pomognem mladim saigračima, a ne da ističem sebe. Osećam se delom Partizanove porodice, i žao mi je što mi je ovo poslednji nastup u crno-belom dresu. Voleo bih da jednog dana ponovo igram u njemu – rekao je centar koji će 3. januara proslaviti 26 godina.

(old_image)

Trener Vlada Jovanović konstatovao je kako je Partizan imao sreću da, dok su se rivali pojačavali igračima iz NBA lige, u njegov tabor stigne Nikola Peković.

Jasno je da je tim učinio boljim i zahvalni smo mu na tome. I protiv Makabija ćemo igru graditi preko pozicija u „reketu”, kroz nju tražiti i otvorene šuteve. Makabi voli brzu igru sa puno „trojki”, kontrola ritma je njegov kvalitet, ali pokušaćemo da diktiramo naš tempo. Ne možemo ništa da obećamo, osim da ćemo se truditi da utakmicu učinimo uzbudljivom do kraja.

I Makabi ima NBA igrača koji će danas odigrati poslednji meč pred odlazak. Džordan Farmar je u minulih šest kola bio ubedljivo najbolji u timu vicešampiona Evrope (15 poena, četiri asistencije po meču):

Ne sumnjam da će se Makabi brzo uhodati bez mene. Poslednjih dana se opraštam sa svima, ali još nisam završio posao, još jedna pobeda u gostima bi mnogo značila. A uzbuđen sam što ću igrati na mestu za koje sam čuo da je sjajno za košarku – rekao je američki „plejmejker”.

Izvor: politika.rs

Pogledajte još