Evroposlanici zemljama EU: Podržite Balkan

0

Poslanici Evropskog parlamenta nadležni za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana su pozvali članice Evropske unije da podrže preporuke Evropske komisije o približavanju EU zemalja tog regiona, uključujući Srbiju.

Noćašnju izjavu su potpisali specijalni izvestioci Evropskog parlamenta za Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, članovi delegacija Evropske unije u tim zemljama i drugih tela.

U tom tekstu piše da „ne bi bilo mudro zamrznuti proces širenja EU pošto bude potpisan sporazum sa Hrvatskom jer bi to podrilo kredibiltet EU i moglo bi da ugrozi stabilnost Jugoistočne Evrope“.

Uvereni da preporuke Evropske komisije o Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovom „opravdavaju dalje institucionalne korake“, evroposlanici pozivaju EU da „zemljama Zapadnog Balkana pošalje jasnu i snažnu poruku koja je u skladu sa njihovim očekivanjima“.

„To znači otvaranje pregovora o njihovom članstvu (u EU), davanje statusa kandidata ili otvaranje dijaloga o vizama“, piše u izjavi.

Evoposlanici pozivaju zemlje EU „da ne zanemare preporuke Evropske komisije“ i da „ne žrtvuju budući prosperitet i stabilnost Zapadnog Balkana u ime kratkovidih nacionalnih strahovanja“.

Na kraju izjave evroposlanici podsećaju da je Evropska komisija u Strategiji širenja EU za 2011-2012. godinu „preporučila potpisivanje Pristupnog sporazuma (EU) sa Hrvatskom; počinjanje pregovora sa Crnom Gorom i Bivšom jugoslovenskom republikom Makedonijom; davanje statusa kandidata Srbiji; pocetak dijaloga o vizama s Kosovom“.

BRISEL, 2. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.