Srbija na 13. mestu po broju samoubistava

BEOGRAD, 19. jun 2008. (FoNet) - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se godišnje ubije više od 1.300 ljudi. Iako Srbije nije među zemljama u kojima je broj samoubistava alarmantan, konstatuje tim povodom B92, poslednjih godina sve više ljudi pokušava sebi da oduzme život.

Samo u protekle dve nedelje, javnost je imala priliku da vidi nekoliko pokušaja samoubistava. Dvojica mladića nameravali su da skoče sa beogradskih mostova, dok je četrnaestogodišnji učenik pokušao sebi da oduzme život trovanjem.

Svaki pokušaj samoubistva je jedinstven, ipak ono što je zajedničko ljudima koji se odluče na ovaj drastičan čin jeste preterana emocionalnost, impulsivnost i stanje sužene svesti.

Iako se obično misli da su u pitanju duševno oboleli, većina suicida je ipak sociološki uslovljena, a uzroci su mnogobrojni - od zdravstvenih problema i siromaštva do bračne krize, gubitka posla ili voljene osobe.

"Veliki broj pokušaja suicida u poslednje vreme u našem društvu govori da je ono postalo manje humano, da smo postali stranci jedni drugima", rekao je Dušan Paunović, psihijatar u bolnici Laza Lazarević.

Stručnjaci kažu da je moguće prepoznati ove ljude i da je najuspešniji vid prevencije upravo poklanjanje pažnje i komunikacija sa njima. "Ako se pravi psihološka autopsija, onda se vidi da postoji presuicidalni sindrom, kako se to kaže, postoje pokazatelji pomoću kojih bi okolina mogla da ih registruje i to je veoma važno", kaže neuropsihijatar Petar Bokun.

Srbija je na 13. mestu po broju suicida u svetu. Prema zvaničnoj statistici, od ukupnog broja samoubica, 70 odsto su muškarci, a 30 odsto žene.

Prema starosnoj dobi, na to se odlučuju starije i manje obrazovane osobe, a najviše samoubistava i dalje ima u Vojvodini.

Pogledajte još