Otvorena izložba o nacističkom teroru

Državna sekretarka ministarstva za kulturu Srbije Snežana Stojanović-Plavšić je rekla da je izložba o nacističkom teroru nad homoseksulacima važna da bi se još jednom izrazilo poštovanje prema žrtvama.

"Ipak verujem da je jedna od najvažnijih funkcija ove izložbeo pomena svih nas i našeg društva da tako nešto više nikada ne sme da se dogodi. Verujem da svi znamo odgovor na pitanje da li je moguće da danas ovde, u Evropi, neko bude maltretiran samo zato što ima različite stavove i drugačija seksualna opredeljenja", rekla je ona.

Prema rečima Snežane Stojanović-Plavšić, neprihvatanje različitosti je česta pojava u Srbiji, gde je homoseksualnost neretko označena kao neprijatelj države i nešto što narušava javni moral i tradicionalne vrednosti.

"Nacističkoj ideologiji je trebalo da napravi razliku između 'nas i njih'. Mi - to je bila tzv. arijevska rasa, a 'oni' su bili skoro svi ostali. 'Oni' su smatrani inferiornim i krivim za sve što je zlo u ovom svetu. LGBT populacija je bila deo 'njih'",
rekao je zamenik ambasadora Nemačke u Beogradu Hans Ulrik Zidbek.

BEOGRAD, 3. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još