Fon Trirova "Melanholija" najbolji evropski film!

Film "Melanholija" prikazan je na Filmskom festivalu u Kanu, a glavna glumica Kirsten Danst je dobila nagradu za najbolju glumicu na tom festivalu.

Međutim, ovogodišnji Kanski festival je ostao upamćen i po skandalu i zahtevu organizatora da poznati danski reditelj napusti tu filmsku smotru, jer je postao "persona non grata".

Fon Trir je izazvao veliko nezadovoljstvo javnosti kada je predstavljajući svoj film na konferenciji za novinare izjavio da iako Hitler "nije dobar momak", ipak ima "ima malo" razumevanja za njega, kao i da nema nikakvih problema s Jevrejima, ali da je Izrael "davež".

Danski reditelj nije se juče pojavio na ceremoniji u Berlinu već je umesto njega nagradu preuzela njegova supruga Bente Frog.

Drugi veliki pobednik filmske večeri u Berlinu bio je reditelj Tom Huper sa ostvarenjem "Kraljev govor", jer je osvojio tri nagrade - nagradu publike, nagradu za najboljeg evropskog glumca koja je pripala Kolinu Firtu, kao i nagradu za najbolju montažu.

Nemački reditelj Vim Venders, inače predsednik Evropske filmske akademije, nagrađen je za najbolje dokumentarno ostvarenje za film "Pina" o čuvenoj nemačkoj koreografkinji Pini Bauš.

BERLIN, 4. decembar 2011. (Beta-AFP)

Pogledajte još