Život u kućama starim 9000 godina

Da li u nameri da se zaštite od nasrtljivih turista, pokrajina Matera, koja se nalazi u regiji Basilicata, po izboru sajta www.lonelyplanet.com mogla bi biti najbolje čuvana tajna Italije.

Stari grad Sassi di Matera ili u prevodu Kamenje Majke obeležje je ove pokrajine. Grad se smešten na malenom kanjonu reke Gravina i sastavljen je od više naselja sa specifičnim građevinama i kućama od kojih su mnoge ukopane u stene. Mnoge "kuće" su u stvari pećine, u kojima su pre nekih 50 godina živeli ljudi. Zanimljivo je i to da se ulice u nekim delovima Sassija često nalaze na krovovima susednih kuća.

(old_image)

Godine 1950. godine, Vlada Italije premestila je većinu stanovništva Sassija na područja grada u razvoju. Ljudi, ipak, i dalje žive u Sassiju, pa je, piše "Foster's Guide", ovo je jedino mesto na svetu gde se ljudi mogu pohvaliti da još uvek žive u kućama svojih predaka već 9000 godina.

(old_image)

Od 1993, Sassi di Matera je, zajedno s parkom Murghia Matera, upisana na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine u Europi.

Pogledajte još