Otkrivena planeta na kojoj je život moguć! (VIDEO)

Vrlo je verovatno da na njenoj površini ima vode, temperatura je oko 22 stepena i vrti se oko svog sunca.

Kako prenosi sajt RTS-a, planeta po imenu Kepler-22b, koju su astronomi uočili 2009. godine, prva je za koju je NASA u stanju da potvrdi da se nalazi u tzv. „zoni pogodnoj za život".

Astronomi su tu planetu videli kako tri puta prolazi, odnosno „tranzituje" ispred svog sunca. To još ne znači da život na njoj zaista postoji, već samo da ispunjava osnovne uslove.



Kepler-22b ima orbitu na pravilnoj razdaljini od svoje zvezde (iste klase kao i naše Sunce, premda je nešto manja i hladnija), zbog čega se pretpostavlja da na njoj može biti vode i da su temperatura (oko 22 stepena Celzijusa) i atmosfera prikladni za život.

Sigurni smo da je ova planeta u 'nastanjivoj zoni' i trebalo bi da na njoj vlada prijatna temperatura", rekao je Bil Boraki, glavni istraživač projekta „Kepler" u NASA istraživačkom centru „Ejms".

TV prilog o planeti Kepler-22b na Sky News-u

Obrćući se oko svoje zvezde na udaljenosti od oko 600 svetlosnih godina od nas, Kepler-22b je 2,4 puta veći od Zemlje i prelazi orbitu oko svog sunca za 290 dana. Naučnici, međutim, ne znaju da li je ova planeta pretežno stenovita, gasovita ili tečna.

Teleskop je otkrio još 1.000 potencijalnih planeta i predstavlja prvu misiju Američke agencije za istraživanje svemira u potrazi za planetama nalik Zemlji koje, poput nje, imaju orbitu oko svog sunca.

Pogledajte još