Božja čestica je otkrivena?

Naučnici koji rade na Velikom hadronskom kolajderu (Large Hadron Collider - LHC) su, prema zasad nepotvrđenim vestima, uspeli da pronađu tzv. Božju česticu. Zvanične potvrde nema ali je indikativno to što je za 13. decembar zakazana posebna konferencija o najnovijim otkrićima u CERN-u.

Jedan od glavnih naučnih ciljeva ovog eksperimenta je upravo dokazivanje postojanja Higsovog bozona, teoretske čestice za koju se veruje da je stvorila celokupni univerzum nakon Velikog praska.

Prema objavljenim najavama dva glavna tima fizičara koji rade na eksperimentima Atlas i CMS svoje će rezultate predstaviti odvojeno. Na nedavnoj konferenciji u Parizu oni su bili objedinjeni. Otada do danas prošlo je premalo vremena da se najnovije informacije objedine, prenosi Tportal.

Ako su oba tima analizirala sve svoje podatke, uključujući i one iz oktobra, čini se da bi vesti mogle biti vrlo zanimljive. Teorijski fizičar John Ellis iz King's Collegea u Londonu, kaže da bi se misteriozna čestica, ako postoji u jednostavnom obliku kakav predviđa standardni model fizike, polako već trebala početi otkrivati u podacima. Međutim, oni najverojatnije još nisu dovoljno pouzdani da bi se mogli nazvati otkrićem.

U internom izveštaju, koji je procurio u javnost još u proleće, navodi se da je jedan od detektora kolajdera Evropskog centra za nuklearna istraživanja (CERN), nedaleko od Ženeve, zabeležio signale koji bi mogli da ukažu na Higsov bozon za kojim naučnici već dugo tragaju.

Glasine da su naučnici CERN-a pronašli dokaz o postojanju Higsovog bozona počele su da kruže nakon što je sadržaj jednog internog izveštaja postavljen na Internet, pisao je još u proleće ove godine londonski Telegraf.

Šta ćemo saznati 13. decembra? Ostaje da sačekamo.

Pogledajte još