U centru Zemuna otvorena slana soba

Odnedavno i Zemunci su u mogućnosti da se brinu o svom zdravlju na pravi način, uz stručne lekare, prijatno osoblje i u prostoru koji odiše toplinom, što najčešće nije slučaj sa medicinskim ustanovama. Poliklinika “Egzakta Medika“, u Bežanijskoj 5, jednoj od lepših zemunskih ulica, nudi niz medicinski usluga i pregleda u više grana medicine – od interne medicine, preko kardiologije i oftalmologije, do otorinolaringologije i svih vrsta ultrazvučnih pregleda.

- Poliklinika “Egzakta Medika“ je nastala pre tri meseca kao plod dugogodišnje saradnje i dogovora više kolega, sa željom da nastane jedna ozbiljna privatna medicinska ustanova u Zemunu u kojoj bismo svoj posao radili na najbolji mogući način. Potrudili smo se da napravimo pristojno opremljen prostor u kome bi se pacijenti osećali prijatno. Pre svega ideja je bila da struka bude pre bilo kakve finansijske dobiti. Naravno, svi živimo od novca koji zaradimo, ali u ovim teškim vremenima želimo pre svega da mislimo na pacijenta – objasnila je za portal Nadlanu.com motive otvaranja poliklinike “Egzakta Medika“ vlasnica dr Gordana Pantelić, specijalista oftalmologije.

(old_image)

Poliklinika u srcu Zemuna

U Poliklinici “Egzakta Medika“ moguće je obaviti brojne dijagnostičke preglede, zatim laboratorijske pretrage, kao i sve vrste ultrazvučne dijagnostike. Za sve medicinske savete pacijentima su na raspolaganju internista-kardiolog, oftalmolog, otorinolaringolog i ginekolog, kao i svi ostali specijalisti koje poliklinika angažuje po potrebi kao konsultante.

O uslugama koje poliklinika pruža, dr Pantelić kaže sledeće:

- Pored specijalista koji su stalno zaposleni, poliklinika angažuje i druge specijaliste internističkih grana kao konsultante. Tu su neurolozi, kao stručni konsultanti otorinolaringologa i oftalmologa, kao i doktor kliničke psihologije koji praktikuje specijalan anti-stres program. Na samom početku rada, upriličili smo besplatno psihološko savetovalište, nakon radnog vremena, koje se bavi bolestima zavisnosti. Ono što je interesantno, jeste da se ne radi samo o klasičnim bolestima zavisnosti, već i o zavisnosti od Interneta, društvenih mreža... Takođe, savetovalište se bavi i pitanjima roditeljstva.

(old_image)

Tajna slane sobe u Zemunu

Iako je na našim prostorima u poslednjih par godina dobilo na značaju, lečenje haloterapijom je u svetu aktuelno već dugo vremena. Naime, termin haloterapija (lečenje solju) u upotrebi je od sredine osamdesetih godina prošlog veka, mada su blagotvorni efekti poznati vekovima. Osim što potvrđeno poboljšava fizičko zdravlje, haloterapija je efikasna i u olakšavanju mentalnih tegoba poput prenapetosti, umora, iscrpljenosti i stresa. Bitno je znati da haloterapija ne zamenjuje lekove, već je dopuna medikamentnoj terapiji.

Tajna lekovitog dejstva slanih soba ispunjenih stenama soli je vrlo jednostavna. Vazduh u njima je zasićen solima, ali i mnogim mineralima i elementima u tragovima koji sadrže so. Telo tako dospeva u ravnotežu i počinje da leči samo sebe. Sve ostalo, poput medicine, služi samo da podrži i pomogne telu u procesu samoizlečenja.

U poliklinici “Egzakta Medika“ u Zemunu nalazi se profesionalno organizovana slana soba, nastala na osnovu dugogodišnjeg iskustva velike slane sobe u Kragujevcu koju vodi dipl. ing. hemije za istraživanje i razvoj i farmaceutkinja Olivera Ranković.

- Slanu sobu koriste sve starosne dobi – od najranijeg detinjstva do kasne starosti. Međutim, tačno se zna po kojim uslovima i koncentracijom soli određeni pacijent ulazi u slanu sobu. Koliko vremena, sa kolikim pauzama i koncentracijama soli će pacijent ići na terapiju solima, određuje lekar nakon pregleda – kaže Olivera Ranković o tome ko sme da koristi slanu sobu.

Umesto tri dana na moru – 40 minuta u slanoj sobi

Pitanje koje intrigira većinu, jeste način na koji funkcioniše slana soba, o čemu nam Olivera Ranković kaže sledeće:
- Slana soba ne može da funkcioniše bez halogeneratora, koji drobi kristale medicinske soli stvarajući negativno naelektrisane jone koje mi udišemo. Pošto se radi o suvoj komponeni, ona apsorbuje svu sluz iz disajnih puteva. Jako bitne su koncentracije soli i to uvek mora biti pod nadzorom. Kako dani provedeni u slanoj sobi prolaze, pacijent izbacuje nakupljenu sluz ili metabolički ili iskašljavanjem. To ide postepeno i u svakom trenutku je potreban nadzor lekara. Inače, koncentracija soli u slanoj sobi je veća nego u jutarnjim satima na moru. Retko ko od nas oko 5 ujutru izlazi na morsku obalu, a upravo tada je koncentracija negativnih jona najveća. Negativni joni su posebno značajni za sve nas koji živimo u današnjem vremenu velikog zagađenja.

Osim što su terapije u slanoj sobi efikasne kod čestih prehlada i kašlja, kao i kod hroničnih upala grla, krajnika, ušiju, rinitisa i alergija, pomažu i kod hrkanja, alergijskog dermatitisa, psorijaze, alergijskih ekcema, kožnih infekcija, akni i celulita, bolova u zglobovima i artritisa.

U Beogradu dana postoji niz slanih soba, međutim vrlo je bitno da u tom prostoru koji služi za haloterapiju sve bude urađeno po standardima i da u njemu rade stručna lica. Jedna od soba koja ispunjava sve uslove kvalitetnog tretmana solima nalazi se upravu u Zemunu, u poliklinici “Egzakta Medika“, u Bežanijskoj 5.

VIŠE O: Poliklinika "Egzakta Medika"

Pogledajte još