Hrvatska potpisala pristupni ugovor sa EU

0

Predsednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor i čelnici 27 članica EU u petak su u Briselu potpisali ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

Josipović i Kosor su na svečanosti koju je prenosila i Hrvatska radiotelevizija, potpisali dva akta: pristupni ugovor i završni akt sa spiskom onoga što je dogovoreno tokom pregovora o članstvu u EU.

U govorima na hrvatskom jeziku Josipović i Kosor su istakli da jedanašnji dan istorijski za Hrvatsku.

Predsednik Josipović je ukazao da Hrvatskoj treba više, a ne manje Evrope, i da će nova vlada koja će biti formirana posle prošlonedeljnih izbora, „nastaviti reforme sa novim poletom i nastaviti da ide evropskim putem“ i istrajati u sprovođenju zakona.

Jadranka Kosor je rekla da je ugovor o pristupanju „vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni“, i istakla da su pregovori o prijemu u EU vođeni u otežanim okolnostima – „u vreme krize i po oštrijim kriterijumima“.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i premijer Poljske – predsedavajuće EU, Donald Tusk kao zajednički domaćini ceremonije potpisivanja, čestitali su Hrvatskoj uspeh.

BRISEL, 9. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.