Prvi evropski premijer u boji duge

Belgijska vlada je u sredu položila zakletvu i tako zvanično okončala rekordan period u kome je jedna zemlja čekala na formiranje vlade - 18 meseci, ili 541 dan.

Di Rupo (60) je sin italijanskih imigranata, profesionalno i politički se razvijao u francuskom govornom području, u južnom regionu među 4,5 miliona Valonaca, gde je samo u osnovama upotrebljavao holandski, koji govori 6,5 miliona Flamanaca na severu.

Odlazeći belgijski premijer Iv Laterm rekao je prvog dana decembra da je "jasno da predsednik vlade kome je teško da govori jezik većine stanovništva predstavlja problem", javljaju agencije.

Di Rupu, koji je prvi deklarisani homoseksualac na čelu neke vlade u EU, desnica zamera seksualno opredeljenje, dok pojedinim političarima smeta i njegovo poreklo, jer je sin italijanskih imigranata. Seksualno opredeljenje novog premijera otkriveno je 1995. godine, kada je prozivan da je imao seksualni odnos sa maloletnicima.

Iako se ispostavilo da on nema nikakve veze sa aferom, tokom medijske hajke za vreme skandala Di Rupo je javno priznao da je homoseksualac.

- Išao sam ulicom, a nekoliko ljudi je vikalo: „Ti si peder, ti si peder." Okrenuo sam se i rekao: „Jesam. Pa šta?" Zavladala je tišina. Bili su iznenađeni mojim iskrenim odgovorom - rekao je Di Rupo.

Di Rupo je jedno od sedmoro dece siromašnih italijanskih imigranata koji su u potrazi za boljim životom došli iz malog mesta San Valentino.

Otac mu je nastradao u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo godinu dana. Ipak, i pored siromaštva i tragedije, koja je obeležila njegovo detinjstvo, Di Rupo kaže da njegovo odrastanje nije bilo nesrećno.

- Majka nije mogla da nam kupi praktično ništa, međutim, sreća se i ne kupuje. Ona nas je činila srećnim iako smo živeli u nemaštini. Sećam se, u vreme praznika, kupovala je sendviče koje je delila napola da bi imala za nas sedmoro. To nam je bilo kao da smo dobili najvredniji poklon - priseća se Di Rupo.

Pogledajte još