I Noletov tata na Salonu vina

Gužva je bila velika već na samom otvaranju, jer su svi oni koji vole vino shvatili da je ovo prilika koja se ne propušta.Srđan Đoković je takođe uživao u vinima, ali za izjave nije bio raspoložen.


Među domaćim izlagačima našao sa i Zoran Živković sa svojom kućom vina "Živković"

Da li je teže biti predsednik Vlade Ili predsednik kuće vina?
-Naravno da je teže biti predsednik Vlade. Ta funkcija ima neka svoja zadovoljstva ali su veća zadovoljstva u vinu.

Odakle Vam inspiracija za zanimljive nazive?

- Teško je dati neko novo ime vinu jer su mnoga dobra imena već potrošena. Ja sam želeo da mi agencija pomogne u tome i oni su mi predložili 1200 imena od kojih nisam nijedno izabrao. Osim "Đerdana", sva imena su moja. Za "Strast" sam znao odmah, jer mislim da je strast vrlo važna stvar u bilo kom poslu, pa je bilo samo pitanje kakvo će vino da se sipa u nešto što se zove stras. To je moje omiljeno vino.-

Ima li svako vino karakter?
-Naravno da ima karakter u tom nekom metaforičnom značenju . Ovde imate 500 vina, pa ne postoje dva ista, iako se možda prave iz istog vinograda. To je taj karakater koji je jednim delom definisan kroz prostor gde se gaji ,a sa druge strane je umetnost vinara, koji daju umeće dodatnog kreiranja vina. Jedan deo vina kreira priroda a drugi deo se kreira u podrumu.-

Njegova vina se mogu piti u stotinak beogradskih restorana, pa kaže nije zadovoljan, pošto restorana u Beogradu ima 1000.

Naša poznata somelijerka Đurđa Katić je ispred vinarije "Jelić" promovisala vino "Morava" iz 2010. godine, Rajski Rizling iz 2007. godine za koi kaže da je jedan ozbiljan zreo , odležao rizling i druga vina ovog vinskog podruma. .Cene ovih vina su od 500 do 1500 dinara.

Salon je pravo mesto da se proivođači upoznaju sa svojom publikom, pa su im predstavili oko 500 etiketa vina. Ova manifestacija ima i edukativni karakter pa su tako organizatori pripremili bogat prateći program :predavanja, radionice, promotivne i specijalne degustacije. Živi muzički program se odvija u svim salama, da raspoloženje bude na nivou.

Radno vreme Salona je od 12 do 20 sati, dnevna kotizacija 1.200 dinara, a kaucija za case 300 dinara.

Pogledajte još