Palestinski premijer traži izvinjenje američkog kandidata

0

Palestinski premijer Salam Fajad izrazio je ogorčenje zbog izjave republikanskog favorita za naredne predsedničke izbore u SAD Njuta Gingriča, koji je Palestince nazvao "izmišljenim narodom".

Fajad je u izjavi novinarima u Ramali zatražio da se Gingrič izvini zbog svoje „vulgarne, uvredljive i ismevajuće opaske“.

Palestinski premijer je rekao da Gingrič „potpuno neprihvatljivo iskrivljuje istorijsku istinu“ i ukazao da čak ni najvećiekstremisti u Izrealu ne govore to što je kazao Gingrič.

Njut Gingrič, koji je prema rezultatima poslednjih anketa favorit za kandidata Republikanske partije na predsedničkim izborima 2012. godine, u intervjuu američkoj TV-stanici „Jevrejski kanal“ rekao je da je „palestinski narod izmišljen, to su zapravo Arapi i istorijski su činili deo arapske zajednice“.

Palestinski premijer je potencijalnom budućem predsedniku SAD savetovao da pročita neku knjigu istorije.

„On i oni koji mu veruju, trebalo bi da ponove nauče istoriju, pošto sve govori da je jedino što znaju period otomanske imperije. Način na koji (Gingrič) izvrće istorijske činjenice je neprihvatljiv“,rekao je Fajad.

RAMALA, 11. decembra 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.