Norijega napustio Francusku

0

Bivši diktator Manuel Norijega, koji je bio na izdržavanju zatvorske kazne u Parizu, napustio je u ponedeljak Francusku na osnovu odluke suda o njegovom izručenju Panami.

Tu vest je potvrdio i panamski ministar inostranih poslova Roberto Henrikes koji se nalazi u avionu zajedno za 77-godišnjim Norijegom, bivšim panamskim diktatorom koji se vraća u zemlju posle 22 godine provedene po američkim i francuskim zatvorima.

Francuske pravosudne vlasti su u novembru i konačno dale „zeleno svetlo“ na drugi zahtev panamskih vlasti za izručenje čime je uklonjena poslednja prepreka za povratak Norijege u zemlju kojom je upravljao od 1983. godine do američke intervencije u decembru 1989.godine.

Panama je zatražila izručenje bivšeg diktatora da bi ga uputila na izdržavanje više zatvorskih kazni, ali i zbog novih suđenja.Norijega je u svojoj zemlji pored ostalog osudjen na tri kazne od 20 godina zatvora zbog uklanjanja rivala iz opozicije.

Bivši diktator je prethodno proveo 20 godina u zatvoru u SAD zbog trgovine drogom, a američke vlasti su ga u aprilu 2010. izručile Francuskoj kako bi mu se sudilo za pranje novca u toj zemlji.

PARIZ, 11. decembar 2011. (Beta-AFP)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.