Kacin: Nema novih uslova, pokažite se na delu

"Ako je Srbija u nekom momentu odlučila da prekine dijalog sa Prištinom i trebali su joj meseci da se vrati u taj proces, nerealno je bilo očekivati da za nekoliko sedmica povrati puni kredibilitet. Baš zato je Srbija i dobila mogućnost da u nekoliko narednih meseci taj kredibilitet ojača", rekao je Kacin za današnji novosadski "Dnevnik".

Kacin je dodao da niko od političara iz EU nikada od Srbije nije tražio da prizna Kosovo.

"Mislim da bi Srbija, umesto priznanja kosovske nezavisnosti, pre morala priznati da su Srbi na Kosovu deo rešenja: da su oni na jugu izašli na tamošnje izbore, da imaju 14 poslanika u Skupštini Kosova i da imaju tri ministra u vladi Hašima Tačija", naveo je Kacin.

Podsetio je da istovremeno na severu Kosova stoje barikade i demonstranti napadaju međunarodne snage unutar kojih su i vojnici iz država članica EU.

Prema njegovim rečima, nomalizovanje odnosa sa Kosovom predstavlja nužan preduslov za brže napredovanje Beograda ka EU, jer bez postignute pune regionalne stabilnosti i saradnje, nijedna država Zapadnog Balkana nema pristup članstvu u Uniji.

On je ocenio da Srbija "oduvek pravi jednu te istu grešku".

"Krene u političke promene i poruke u poslednji čas, kada voda već teče u grlo. U minut do 12 napravi minimalan pomak i istovremeno dramatizuje kakve će sve to katastrofične posledice imati u regionu ako se na njena očekivanja ne odgovori", naveo je Kacin.

Kacin je kritikovao potpredsednika Vlade Srbije u ostavci Božidara Đelića i rekao da on ili sam ne razume ili ne želi da razume način gledanja iz EU na Srbiju.

"Njegove teške reči na račun Nemačke prošle sedmice nisu urodile plodom. Naprotiv, još jednom su neprijatno iznenadile nemačke političare i tamošnju javnost koja u načelu podržava Srbiju", kazao je Kacin.

Prema njegovim rečima, nije EU kaznila Srbiju, već je Srbija kaznila samu sebe.

NOVI SAD, 11. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još