Vreme za rakijanje

Nije slučajno što je "Rakia fest", po mišljenju mnogih, zatvoren tako rano jer je cilj organizatora bio da se posetioci upoznaju sa rakijama, a ne da se opijaju. A toliko je izlagača prisustvovalo festu da je to bilo potpuno očekivano - 50 izlagača iz Srbije, regiona, Italije i Nemačke.

POGLEDAJ: FOTO

Ako ste mislili da su Srbi neprikosnoveni i jedini kada je pravljenje rakije u pitanju, prevarili ste se. Dokaz za to je italijanska rakija "Roner" koja je sa svojom malinom pobrala mnoge simpatije.

Destilerija "Zarić" je predstavila svoju Kraljicu, koja je kažu prava kraljica među rakijama. Ujedno to je jedina rakija u Srbiji sa zaštićenim geografskim poreklom. Kod njih se mogla probati i dunja" Nostalgija", kao i odlična medovača sa propolisom i matičnim mlečom, kao i stara, dobra šljivovica.

Rakija manastira "Kovilj" nadaleko je čuvena, pa su nas oni i ovog puta počatili kajsijom, viljamovkom, dunjom i rakijom od zelenog oraha.

Gušt je da se uz rakijicu nešto mezne, pa je zato i firma "Gušt" donela svoje zdrave proizvode koje pripemaju bez ikakvih dodataka. Glavni prozvod im je humus sa 11 različitih ukusa kao i puter od badema, slatki namazi sa lanom, rogačem, kokosom, limunom, fruktozni sirupi i kolačići. Uz dobru rakiju bi "legao" humus sa belim lukom kao i onaj sa ljutom paprikom .

Da rakija moze odlicno da ide i uz čokoladu , pokazali su nam u pravom kulinarskom spektaklu koji su nam priredili. Pravili su koktele od rakije a izabrano je i pobedničko rešenje za dizajn etikete flaše tradicionalne šljivovice kao zvaničnog suvenira grada Beograda za sezonu 2012 pod nazivom " BGD 2012".

Proizvođači koji su izlagali na ovoj, sada već , tradicionalnoj manifestaciji pokazali su da možemo da stanemo rame uz rame sa Francuzima i Italijanima što se žestokih pića tiče.

Pogledajte još