Radnici umiru pevajući

"Radnici umiru pevajući" autorke Olge Dimitrijević, u režiji Anđelke Nikolić, pobednički je komad sa konkursa za najbolji savremeni društveno angažovani tekst za 2010. godinu Hartefakt fonda.

Komad govori o stradanju najugroženije društvene klase, radnika u surovom procesu neodgovorne tranzicije.

U obrazloženju žirija sa konkursa Hartefkat fonda za najbolji savremeni društveno angažovani tekst za 2010. godinu kojim je predsedavala dramska spisateljica Biljana Srbljanović, se kaže:

"Ovaj celovečernji ekspresionistički socijalno angažovani mjuzikl, napisan u ključu Brehtovog teatarskog izraza, na umetnički, filozofski i socijalno svestan način obrađuje izuzetno aktuelnu i bolnu temu stradanja najugroženije društvene klase u surovom procesu neodgovorne tranzicije. Komad je jasno društveno pozicioniran, ali nikako dnevno politički obojen ili opredeljen, već zauzima jedan uzvišeni filozofski pogled na svet, redak u svojoj odgovornosti i plemenit u svom umetničkom izrazu."

Ovom predstavom se nakon velikog uspeha prve zajedničke predstave ‘’Hipermnezija’’ u režiji Selme Spahić, koja je dobila glavnu nagradu međunarodnog žirija kritike na nedavno završenom pozorišnom festivalu MESS u Sarajevu, Hartefakt fond i Bitef teatar nastavljaju saradnju.

Režija: Anđelka Nikolić

Igraju:

Milan Kovačević, Igor Borojević, Marija Bergam, Marija Milenković, Aleksandar Đinđić, Marko Gvero, Đorđe Branković, Milan Marić, Nina Lazarević

Majke: Ana Dubljević, Ana Ignjatović-Zagorac, Milica Pisić, Nevena Jovanović

Glasovi majki: Jelena Anđelković, Jovana Barać, Marina Bogdanović, Maja Stojanović

Pogledajte još