Osuđeno 15 fudbalera i zvaničnika klubova

Posle sedam meseci suđenja, zagrebački Županijski sud osudio je njih 13 na zatvorske kazne od šest do deset meseci, a dvojicu na uslovne kazne. Uz to, svi zajedno u roku od 15 dana moraju da vrate 1, 2 miliona kuna (oko 160.000 evra).

Fudbaleri i sportski radnici fudbalskih klubova Kroacija Sesvete, Varteks i Međimurje optuženi su za nameštanje osam prvoligaških utakmica i četiri pokušaja nameštanja.

Najviše kazne od po deset meseci zatvora dobili su bivši pomoćni trener Kroacija Sesveta Goran Jerković i fudbaler tog kluba Mario Čižmek.

Sportski direktor i sin vlasnika tog kluba Tomislav Zubak osuđen je na devet meseci zatvora.

Šestorica su tokom suđenja priznala krivicu, a tokom sedmomesečnog procesa saznale su se i šifre koje su koristili za nameštanje. Tako je utakmica značila automobil "smart", a iznos za nameštanje
utakmica "pređeni kilometar".

Kao olakšavajuće okolnosti sud je fudbalerima uzeo u obzir loše finansijsko stanje u klubovima koji nisu podmirivali obaveze.

Trojica organizatora nameštanja prvoligaških utakmica, dva fudbalera i menadžer priznali su u februaru ove godine krivicu i nagodili se sa tužilaštvom o kaznama koje uključuju vraćanje milion evra državi.

Tako su, između ostalih, bivši trener u omladinskoj ekipi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka i dvojica slovenačkih državljana Dino Lalič i Admir Suljič dobili po godinu dana zatvora.

Akcija nazvana "ofsajd" pokrenuta je krajem 2009. godine na osnovu podataka nemačke policije, a početkom juna prošle godine privedena su 22 fudbalera i fudbalskih radnika.

Inače, ovih dana hrvatski fudbal potresa nova korupcijska afera u kojoj su glavni akteri potpredsedniku Hrvatskog fudbalskog saveza Željko Širić i predsednik Sudijske komisije Stjepan Đedović. Oni
su prošle sedmice uhapšeni zbog nameštanja prvoligaških utakmica i primanja mita.

Beta

Pogledajte još