Sud raspravljao o zabrani "Obraza"

0

U Ustavnom sudu Srbije u sredu je održana javna rasprava o predlogu Republičkog tužilaštva za zabranu klerofašističke organizacije Obraz.

„Obraz svojim delovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN o ukidanju diskriminacije, rekla je u raspravi zamenica Republičkog tužioca Gordana Janjićijević.

Ona je kazala da pozivi na mržnju i diskriminaciju nisu ostali samo na rečima i na sajtu „Obraza„, i navela brojne nasilne akcije teorganizacije i pobrojala krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe „Obraza“ Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

„Pretnje nisu ostale samo na rečima. Obraz je prekinuo dodelu novogodišnjih paketića Pentakostalne crkve sa pozivima 'Ubi, zakolji, da sektaš ne postoji'. Prekinuli su skup Žena u crnom povicima 'Nož, žica, Srebrenica' i „Ubi šiptara'. Prekidali su projekcije filmova…“, kazala je Gordana Janjićević.

Vođa „Obraza“ Mladen Obradović izjavio je da se taj pokret zalaže za državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam i da nije isključiv.

Obradović je naveo da se „Obraz“ zalaže za „zdravo društvo„, što znači da negativne pojave budu prevazđene i da je „Obraz“ pokret „legalista i legitimista“.

Posle javne rasprave sledi sednica Ustavnog suda na kojoj će biti odlučeno o predlogu zabrane, a ako sudija izvestilac Milan Marković proceni da je to dovoljno, zakazuje sednicu na kojoj treba da bude doneta odluka.

BEOGRAD, 14. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.