Akcije slabo tražene

Oba indeksa akcija Beogradske berze su šesti uzastopni dan bila u padu i indeks najlikvidnijih akcija Belex15 izgubio je 1,35, a opšti Belexline 1,28 odsto na vrednosti. Promet iz 458 transakcija vredeo je 337,13 miliona dinara (4,28 miliona evra), najviše za desetak dana, pri čemu je u trgovini obveznicama RS ostvareno 255,86 miliona (3,25 miliona), tri puta više nego u trgovini akcijama. Najviše se trgovalo obveznicama serije A2016, za 3,22 miliona evra. 

U kontinuiranoj trgovini akcijama rast, i to vrlo skroman, zabeležili su samo Simpo i Agrobanka, od nešto više odnosno nešto manje od pola procenta, pri čemu se akcijama beogradske banke više trgovalo, za 5,72 miliona dinara. Gubitnike predvode užički Putevi, s padom od gotovo 11 procenata, a slede Kredi banka sa 9,6 odsto, Imlek s nešto više od sedam procenata, Galenika Fitofarmacija sa šest i po i beogradski Bambi Banat sa malo više od pet procenata. AIK banka i dalje vodi na listi akcija s najvećim prometom, sa 22,94 miliona dinara. Više se trgovalo i hartijama kompanija s A Listinga − Soja proteina i Energoprojekta, za 5,72 odnosno 2,94 miliona dinara. Akcija bečejskog prerađivača soje pala je 1,6, a beogradskog holdinga dva procenta. Kada je reč o trećem s A Listinga, pirotskom Tigru, cena mu stoji na 1.451 dinar za akciju, a vlasnike je promenilo 160 hartija. Najveće interesovanje investitora u trgovini po metodu preovlađujuće cene bilo je za hartije novosadskog Alas holdinga i promet je vredeo četiri miliona dinara po stabilnoj ceni od 2.000 dinara. 

Registrovana je i blok trgovina akcijama Interšpeda u vrednosti 5,77 miliona dinara. Nove vlasnike dobilo je 6.159 hartija saobraćajnog preduzeća iz Subotice, po ceni od 938 dinara za akciju. Učešće stranih investitora bilo je samo 11 odsto u ukupnoj i više od 45 odsto u trgovini akcijama, pri čemu kod kupovine akcija nepuna 42, a kod prodaje gotovo 50 procenata. Najaktivnije u trgovini bile su Komercijalna i Rajfajzen banka, koje su s udelom u broju transakcija od po oko tri procenta učestvovale u prometu sa više od 38, odnosno nepunih 37 procenata. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još