"Lasta" traži poskupljenje

Saobraćajno preduzeće Lasta, koje je prošle sedmice uputilo zahtev za poskupljenje cene prevoza za najmanje osam odsto, još nije dobilo odgovor gradskih vlasti, izjavio je generalni direktor te firme Velibor Sovrović. Sovrović je rekao Tanjugu da je to preduzeće zbog poskupljenja naftnih derivata u teškoj situaciji i da je potpuno opravdan zahtev za poskupljenje karata. 

On je podsetio da su im predstavnici gradske vlasti obećali da će zahtev za poskupljenje razmotriti i postupiti u skladu s Memorandumom Vlade Srbije, kao i da još nisu dobili nikakvo obrazloženje. Vlada je ove godine usvojila memorandum koji propisuje rast cena na godišnjem nivou do šest odsto, kako bi se sprečila inflacija. Poslednje poskupljenje pojedinačnih i pretplatnih karata u prigradskom prevozu putnika koje obavlja Lasta bilo je 1. jula prošle godine - 7,5 odsto. Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd, nakon poslednjeg povećanja cena goriva, takođe smatra da ima sve argumente za korekciju cena usluge u granicama memoranduma. Beogradski taksisti su, posle poskupljenja goriva 7. maja, tražili i od gradskih valsti dobili odobrenje da povećaju cene taksi usluga za 8,2 odsto, koje već primenjuju. 

Ministarstvo finansija dalo je 22. juna saglasnost na predlog Ministarstva energetike za poskupljenje goriva, u proseku za 2,8 odsto. Cena motornih benzina uvećana je za 2,65 dinara, a dizela za 3,1 dinar po litru. Uredbom o formiranju osnovne cene derivata predviđeno je da se domaće cene goriva na 15 dana usklađuju s cenom nafte na svetskom tržištu i kursom američkog dolara, ukoliko se ukupna cena nafte promeni za 1,5 odsto.

("Pregled")

Pogledajte još