Princ Čarls ne ume sam da se obuče?

Brajan Hoej je svojom knjigom zavirio iza kulisa Bakingemske palate. Brajan 40 godina prati život britanske kraljevske porodice i razotkriva sve tajne kraljice Elizabete Druge, princa Čarlsa i ostalih članova loze plave krvi, piše "Blic".

Dama plave krvi

Svake godine kraljica odabire jednu damu plave krvi koja će kraljicu pratiti na putovanju. Ona za to nije plaćena, a njena uloga je da šapne domaćinima šta kraljica nikad ne jede, koji toalet papir koristi i još mnogo sitnica na koje ih treba upozoriti na vreme.

(old_image)

Ispeglajte te pertle

Verovali ili ne, princ od Velsa nikada se nije izuo i svukao sam. Za to su zadužena tri sobara koja se brinu o njegovoj odeći, posebno o kravatama i pertlama za cipele. Kad ima više obaveza tokom dana, posluga mu u automobilu ostavlja više kravata, koje menja dok je na putu. Jednom se desilo da je promenio čak pet u toku jednog dana. Na listi bizarnih dužnosti posluge je i peglanje pertli za cipele posle svakog izuvanja.

Uh, ta posluga

Zaposleni su podeljeni u pet službenih rezidencija: automehaničari, glavna konobarica u salonu za kafu, momak čiji je zadatak da svakoga dana promeni crni podmetač na kraljičinom pisaćem stolu kako niko ne bi mogao da dešifruje šta je kraljica pisala. U Bakingemskoj palati radi 399 ljudi, a u dvorskoj kuhinji priprema se 600 obroka dnevno. Od svih članova posluge samo desetoro je u kontaktu s kraljicom. Da bi se zaposlili kao dvorske sluge, moraju da budu vitki i nikako niži od 172 centrimetra kako bi mogli da nose dvorske livreje.

Američki predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel bili su iznenađeni kada ih je u kraljevskoj palati dočekao omiljeni toalet papir i posteljina. Posluga sve zna.

Čuvar novčanika

Čuvar kraljevskog novčanika zarađuje 180.000 funti godišnje. Njegov zadatak je da brine o kraljičinim finansijama i jedina je osoba na svetu koja zna istinu o njenoj imovini. To je Alen Rid.

Da li je stigao automobil?

Kraljevska porodica više od svega mrzi kada gosti zloupotrebljavaju njihovu gostoljubivost i zadrže se predugo. U takvim situacija zazvone batleru i pitaju ga je li stigao automobil, potom on bešumno odlazi i vraća se za tren objavljujući da je vozilo ispred ulaza. Domaćini tada ustaju i zahvaljuju gostu na poseti.

(old_image)
Pogledajte još