Danas je Sveti Nikola

Sveti Nikola je i najrasprostranjenija srpska slava, a kako se priča, toga dana pola Srbije slavi, a druga polovina ide na slavu.

Ovom svecu posvećeno je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve.

Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici bi trebalo da pripremaju isključivo posnu hranu, ribu, povrće, posne kolače i pite, bez jaja, mleka i mesa. A slava je nezamisliva bez slavske ikone, slavskog kolača. žita, sveće i malo vina.

Sveti Nikola je slava nepromenljivog datuma - 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine svetitelj preminuo.

(old_image)

Svetac koji je znao i da ošamari

Sveti Nikola, bio je arhiepiskop mirlikijski, slavi se i danas u celom hrišćanskom svetu. Roditelji su ga, kao sina-jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili.

Duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion kod svog strica, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Bio je učesnik Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, ali zbog toga što je udario aleksandrijskog sveštenika Arija, optuženog za jeres, udaljen je sa sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo.

Zaštitinik kralja Stefana Dečanskog

Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u grad Bari, u Italiji, i položene u crkvu svetog Jovana Preteče, koja je ubrzo postala stecište hodočasnika. Tri godine potom gradjani Barija podigli su velelepnu crkvu Svetom Nikoli.

Tom hramu je u 14. veku, srpski kralj Stefan Dečanski slao bogate priloge i celu crkvu ukrasio srebrom u znak zahvalnosti što mu je, kako je verovao, Sveti Nikola povratio vid.

Sveti Nikola ili Deda Mraz?

Sveti Nikola je pomagao ljudima, ali nije želeo da se o tome mnogo priča. Stavljao je, prema predanju, novac u odevne predmete ljudi. Legenda govori da je u gradu Miru živeo otac koji je imao tri lepe ćerke, koje nije mogao udati, jer devojke nisu imale miraz. Sveti Nikola je čuo za to, došao je jedne noći u njegovu kuću i tajno mu ostavio novac i to u čarapu kraj ćerkinog uzglavlja. Devojke su se naravno potom lepo udale, a iz ove legende je potekla i priča o Deda Mrazu (Svetom Klausu) koji uoči Božića deci u čarapi ostavlja poklone.

(old_image)

Pogledajte još