Večera za miran san

Tablete za spavanje široko su rasprostranjene. Ipak, može se i bez veštačke pomoći, i to uz odgovarajuću večeru, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer. Važno je pri tom da u namirnicama koje unosite bude dovoljno kalcijuma i triptofana. Oba sastojka u kombinaciji deluju kao idealno sredstvo za smirenje, koje podstiče miran i opušten san.

Kalcijum nije važan samo za izgradnju kostiju, već utiče i na nerve u mozgu. Ukoliko postoji nedostatak kalcijuma, onda je osoba nervozna i plašljiva, u najgorem slučaju boluje od psihoze koja vodi ka nesanici.

Triptofan je životno važna aminokiselina, koju organizam ne može sam da proizvede. Dobija se iz mleka i biljaka. Čak i u malim dozama može da pomogne da čovek zaspi. Pošto neke namirnice sadrže kako smirujući triptofan tako i podižući triptosin, mora se obratiti pažnja da se unose namirnice u kojima ima više triptofana.

Namirnice koje podstiču brz san su sledeće: čaša toplog mleka pomešana s polovinom banane, spanać, špagete sa sosom od bosiljka, na pari pripremljen plavi patlidžan ili brokoli, kao i parče hleba namazano puterom od kikirikija.

Triptofan-koktel pravi se od dve kašike meda, toplog mleka i polovine banane. To se sve dobro izmeša mikserom i pije polako sat vremena pred odlazak na spavanje. 

(Compress)
Beč, jul 2008.

Pogledajte još