Dejan Udovičić: Idemo na medalju

Trener vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Udovičić zajedno sa svojim timom počinje novu borbu za odbranu zlata s Evropskog prvenstva u Beogradu 2006, ali i borbu za što više pozitivne energije i lepih vesti koje će biti usmerene ka Novom Sadu, u želji za brzim oporavkom Danila Ikodinovića.

Organizatori šampionata i Evropska plivačka federacija po prvi put u istoriji napraviće presedan i dozvoliti nekome da nosi nešto što nije deo standardne opreme u kompleksu gde se takmičenje odvija. Čitav stručni štab Srbije s igračima imaće bedževe s porukom "Igraj, Dačo", a nije isključeno da će ovu akciju podržati i igrači drugih timova.

O situaciji pred prvu utakmicu i stepenu spremnosti ekipe selektor našeg tima kaže:
- Situacija je dosta teška, ali mi moramo i možemo da radimo najbolje što umemo. To dugujemo i Danilu, ali i javnosti, koja očekuje dosta. Još pre dva meseca rekli smo da ćemo pokušati da odradimo ova dva takmičenja s najvišim ciljevima. Prva utakmica koju igramo protiv Nemačke biće teška, možda i najteža sa psihološkog stanovišta. Nemci su dosta nezgodni i sve moramo ozbiljno da shvatimo. U poslednje vreme drugačije se pripremaju za susrete s nama, snažni su, a akcenat stavljaju na zaustavljanje Šapića. Naš zadatak je da odbrana funkcioniše besprekorno.

Od 15 igrača koji su trenirali u Beogradu, Udovičić se odlučio da na put ne povede Živka Gocića i Marka Avramovića. Šansu za dokazivanje u Malagi dobio je Nikola Rađen.

- Rađen je dobro radio u poslednje vreme i zato je u timu. Ova ekipa nije i ekipa za Peking i moram da kažem da Avramović i Gocić i dalje ostaju u timu za nove akcije. Ove odluke uvek su teške, ali moramo da isprobamo sve kombinacije pred Olimpijadu.

Ekipa je u dosta teškoj situaciji, ali javnost, uprkos svemu, očekuje mnogo. Već sada se govori o sigurnom polufinalu, a sve do poslednjeg meča u grupi s Italijanima ne bi trebalo da imamo ozbiljnu konkurenciju?
- Osnovni cilj je da odigramo najbolje što možemo. Celog leta nećemo imati alibi i na svakom takmičenju ćemo se truditi da igramo maksimalno, a svaka medalja biće uspeh. Šampionat je dosta jak, šest-sedam ekipa pretenduje na medalju, a nama je sada imperativ prvo mesto u grupi, da bismo s te pozicije ušli u polufinale. Čak i da ne bude tako, opet je sve otvoreno, jer smo i u Svetskoj ligi pokazali da smo odbranu doveli do tog nivoa da možemo da kontrolišemo svaku ekipu. A sada, mislim da ćemo igrati i bolje nego u Đenovi.

(old_image)Tri od pet utakmica u grupi igraćemo u prepodnevnim satima. Najraniji meč biće u subotu od 9.30, protiv Makedonije.
- To je normalna situacija kada nisi domaćin. Naviknuti smo na takve stvari i morali bismo da igramo čak i kada bi nam odredili termin u ponoć ili šest ujutru. U Đenovu smo otišli da igramo na otvorenom bazenu, a na kraju je ispalo da smo u zatvorenom. Opravdanja za nas nema kada god i gde god igramo, a spremali smo se i za neke takve uslove i iznenadne poromene, kao što je bilo u Italiji. Više me ne bi čudilo ni da nas stave u mali i plitak bazen.

O protivnicima koji važe za slabije u našoj grupi su Makedonija i Rumunija?
- Makedonija predstavlja igrače stare Jugoslavije s jednom izuzetnom motivacijom za ovakva takmičenja. S Rumunima se poslednjih godina nikada ne zna kako mogu da odigraju, dobra su ekipa i, ako slože kockice, mogu daleko da doguraju. To ue pokazali i na poslednjem prvenstvu, kada su bili četvrti.

Najveći izazov u grupi biće Italijani?
- Oni ovde vide svoju šansu za povratak. Podmladili su se, a kakva su tačno ekipa ni sam ne znam. Imali su povređene igrače, ali pošto s njima igramo tek peti meč, ima još dosta do toga, pa ne bih najavljivao prerano. Ako baš taj meč bude odlučivao o prvom mestu u grupi, sigurno je da ćemo mi znati da odigramo na rezultat.

Ovaj šampionat jedan je od najjačih u poslednje vreme, a naš tim je na startu uspeo da izbegne najteže protivnike voljom žreba, jer se nalazi u grupi B sa mnogo lakšim protivnicima. Grupu A na šampionatu čine Hrvatska, Mađarska, Crna Gora, Slovačka, Španija i Grčka. Derbi meč prvog dana igra se od 19.30, a sastaju se Hrvatska i Mađarska.

Katarina Stojković

Pogledajte još