Barselona spremna za praznike

Pored prodavnica ,koje po tradiciji nude sniženja, karakteristika Barselone su i ulične tezge na kojima se mogu kupiti slatkiši.

Božićni praznici u Barseloni su nezamislivi bez scena rođenja Isusa Hrista. Jaslice koje ilustruju rođenje Hirista, možete naći doslovno na svakom trgu.

Kakave su to figurice?

"Serator" ili na španskom "el Caganer" je figurica po kojoj se pročula Barselona. Ova lutkica je simbol plodnosti zemlje i prosperiteta. Građani Barselone uručili su ove figurice mnogim poznatim ličnostima, pa i predsedniku SAD Baraku Obami. Ove figurice su jedni od najupečatljivijih božićnih simbola u Kataloniji. Običaj je da se sakriju u jasle, a da ih gosti traže.

(old_image)

Barselona ili Beograd?

Barselona je poznata i po žurkama koje se prepričavaju. Izlazi se najviše petkom i subotom. Izlazak počinje u laganijem ritmu uz hranu i nešto pića nakon završetka sieste (oko 17 sati). Prava "ludnica" nastaje oko 23 sata.

Noćni klubovi su obično otvoreni do pet ili šest sati ujutro. A posebno su dobre žurke koje se priređuju oko Božića i Nove godine.

(old_image)

Barselona je glavni grad autonomne pokrajine Katalonije i istoimene provincije Barselona na severoistoku Španije.Prema poslednjem izveštaju iz 2006. godine, sam grad Barselona ima 1.605.602 stanovnika. Barselona sa okolinom ima 3.161.081 stanovnika.

Šta videti

Doći u Barselonu i ne videti dela Antonija Gaudija, Ljuisa Domeneka i Muntanera je skoro nezamislivo.

Grad u kojem je živeo i radio arhitekta Antonijo Gaudi, sadrži i njegova najreprezentativnija dela. Najposećeniji arhitektonski objekat u Španiji je katedrala Sagrada Familija (Sveta porodica), koja je ostala nezavršena posle Gaudijeve smrti i još uvek se gradi. Predviđa se da će biti završena oko 2020. godine.

(old_image)

Kompleks Park Guelj, je prostor gde je Gaudi živeo poslednjih dvadeset godina svoga života.

Posetite i Gotički kvart u kojem su katedrala Santa Eulalija, bazilika Santa Marija del Mar, crkva Santa Marija del Pi koja se nalazi na istoimenom trgu (Plasa del Pi).

Srećni praznici

Pogledajte još