Alter Rok festival

Drugi Alter Rock festival završen je sinoć u bašti SKC-a šestočasovnom gitarskom grmljavinom koja je tek pred ponoć „razblažena“ bar na nekoliko minuta čuvenim baladama glavnih festivalskih zvezda, grupe „Divlje jagode“.

Svirka je počela kad joj vreme nije – u 18 h, pa je za pohvalu to što je pravu „heavy oluju“ benda „Forever Storm“, osim slučajnih prolaznika pored SKC-a, propratilo i nekoliko desetina ljudi u bašti. „Hallowed Be Thy NameIron Maiden-a je prva poslužila za isprobavanje glasnih žica, a onda - malo trash i grind metala, bend Good Eye Closed. Dok su ove dve grupe prašile, pomisao da će se veče završiti uz „Krivo je more“ i „Jedina moja“ bila je gotovo nestvarna.

„Okati“ su već oko 19.30 ustupili mesto na bini legendarnom Lotketu u njegovom novom bendu „Lavirint“. Bivši pevač „Kraljevskog apartmana“  oslonio sena repertoar svoje doskorašnje grupe, ali uz izostanak ključnih hitova – tek da se zna da je u „Apartmanu“ glavni ipak Zoran Zdravković.

S nagoveštajem mraka na scenu je stupio dežmenkasti folk-metal šaljivdžija Pero Defformero. U moru kojekakvih parodijaša i kvazizabavljača, on je uspeo da izgradi svoj stil i napravi nešto što do sada ipak nije viđeno kod nas. Publika dobro reaguje na to što on radi, propust je samo što mu je nastup trajao predugo, samim tim, bio je prilično razvodnjen, umesto – kratak i efektan. 


GORIM - K’O DIM
 

Godine brzo prolaze, pa epitet legendi, od sinoćnjih izvođača, više ne zaslužuju samo „Divlje jagode“, već i velike nade srpske metal scene s početka veka, „Alogija“. Da li se Beograd malo umorio od kultnog smederevskog benda, ili se čeka novi album, tek, u prvim minutima grupa nije dobila povratnu reakciju kakva je uobičajena na njihovim nastupima. Živnulo je u publici tek kad se, kao njihov gost, na bini pojavio Dean Clea Brkić, pevač „Osmog putnika“. 

„Tonem u san“ i, naravno, „Glasno, glasnije“ iz repertoara kultnog splitskog benda donele su već sasvim drugačiju atmosferu koja se održala i pošto je Clea sišao sa bine. Obrada „Riblje čorbe“ „Gde si u ovom glupom hotelu“ je več duže vreme jedan od najupečatljivijih momenata kada je na bini „Alogija“, tako je bilo i sinoć. Nejasno je samo, još od kad su objavili ovu obradu, zašto na početku pevaju „Gorim k’o papirni zmajevi“, kada je tekst u originalu „K’o dim, k’o papirni zmajevi“... Doduše, zanimljivo je da ovo pogrešno pevaju i mnogi fanovi Čorbe koji već skoro dve decenije vole „Hotel“. 


OD MOTORA DO KONJA 

Mnogi su već tokom nastupa pomenutih bendova nervozno gledali u časovnik, iščekujući bend zbog kojeg su, pre svega, došli. Neraspoloženje se javljalo zbog poznatog ograničenja – u bašti SKC-a može da se svira samo do ponoći. Velike „Divlje jagode“ su upalile „Motore“ sat vremena pre kraja dana, šezdesetak minuta uz „Šejlu“, „Autostop“, već pomenute, nezaobilazne balade „Jedina moja“, „Krivo je more“, ali i hitove iz novije faze „Dobro došla, ljubavi“, „Kap po kap“ proteklo je kao tren. Mnogo bitnih pesama je ostalo neodsvirano, što je i razumljivo – ovo nije bio koncert „Divljih jagoda“, već festivalski nastup. 

Maksimum koji je uspela svojim skandiranjem da izbori uporna publika je prekoračenje vremenskog limita uz jednu pesmu na bis. Zele Lipovača je ispunio želju publike, pitao je „Šta biste najviše voleli da odsviramo još ?“, najglasniji su bili oni koji su vikali „Kooonjiii“. 

„Jagode“ su ostale verne „tradiciji“ konstantnog menjanja i rotiranja ljudi za mikrofonom – ovoga puta, debitovao je, i to veoma uspešno, „gostujući“ vokal Marko, podršku je imao od čoveka koji je prvi zapevao u bendu, pre tri decenije. Naravno, u pitanju je Toni Janković, već duže vreme se pojavljuje na nastupima grupe u kojoj se davno proslavio, tako je bilo i sinoć.

Čast i poštovanje ostalim bendovima, ali, na kraju, sve je ipak ostalo u senci „Jagoda“. Godinu dana, koliko je proteklo od njihovog poslednjeg nastupa, u istom prostoru, pokazalo se kao sasvim dovoljno da ih se Beograd uželi. Iz bašte SKC-a Sarajlijama je stigla jasna poruka – čekamo vas uskoro ponovo, ali na vašem koncertu, gde će prvi sat poslužiti samo za dobro zagrevanje. 

Milan Ćunković

Pogledajte još