Japanu treba 40 godina za rasčišćavanje Fukušime

TOKIO, 21. decembra 2011. (Beta-AP) - Ministar za nuklearnu krizu Goši Hosono rekao je u sredu da rasčišćavanje tri oštećena reaktora i odlaganje isluženog gorivaiz elektrane Fukušima predstavlja "projekat bez presedana" i da se njegov završetak ne očekuje u "potpuno doglednom" periodu.

"Ali mi to moramo da uradimo, iako nas očekuju teškoće", istakao je Hosono na konferenciji za štampu, dok je ministar trgovine Jukio Edano obećao da će vlasti u tom procesu voditi računa obezbednosti.

Prema planu koji je japanska vlada odobrila nakon konsultacija sa stručnjacima, kompanija Tokio elektrik pauer (Tokyo Electric Power -Tepco) koja upravlja nuklearnom elektranom, počeće da uklanja istrošeno gorivo pohranjeno na vrhu svakog od reaktora za dve godine.

Nakon toga, Tepco će početi da uklanja istopljeno gorivo, za koje sene zna gde se tačno nalazi, i procenjuje se da će to biti završenoza 25 godina.

Za kompletno rasčisćavanje elektrane 230 kilometara severoistočnood Tokija biće potrebno još pet do deset godina nakon uklanjanjanuklearnog goriva, tako da će ceo proces, prema planovima japanskevlade, potrajati 40 godina.

Pogledajte još