Država pogazila medijsku strategiju

BEOGRAD, 21. decembra 2011. (Beta) - To je primer nedomaćinskog poslovanja, istakli su u sredu čelnici novinarskih i medijskih udruženja.

"Time je pogažena Medijska strategija, usvojena u septembru natelefonskoj sednici Vlade, jer je strategijom predvidjeno povlačenjedržave iz medija i prelazak na projektno finansiranje", rekao jepredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) VukašinObradović na konferenciji za novinare u Pres centru Udurženjanovinara Srbije (UNS).

Budžetom za 2012. godinu predvidjeno je izdvajanje 368 miliona dinaraza agenciju Tanjug, Panoramu, Jugoslovenski pregled i Medjunarodniradio Srbija.

Predsednik Asocijacije štampanih medija Zoran Sekulić rekao je dapostoji realna opasnost da zbog gubitka evroentuzijazma i izbornekampanje vlast zanemari i izneveri Medijsku strategiju.

Direktorka agencije Beta Ljubica Marković rekla je da je Medijskastrategija mrtvo slovo na papiru i da se topi kao kocka leda na suncuu suočavanju sa realnošću.

"Realnost su predstojeći izbori koji će biti za manje od pola godinei u kojima bi 'naši mediji' (bliski vlasti) trebalo da budu oslonac imnogi nezavisni mediji se osećaju kao da su se vratili u prethodnegodine u kojima su bili u opoziciji, a mislili smo da svi idemo kaopštem interesu - slobodi govora regulisanoj na pouzdan i demokratskinačin", rekla je Ljubica Marković.

Ljubica Marković je rekla da prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, kada je samo Tanjugu dozovoljen ulaz u fabriku, nije bio problem u industrijskoj tajni, nego u tome što je za vlast jedan medij, Tanjug, bio "dovoljno pouzdan" da sačuva tajnu za razliku od svih ostalih.

"Dakle, postoje 'naši' i ostali medji", rekla je Ljubica Marković.

Navela je da će i posle izbora buduća Vlada, kakva god bila, imatiiste namere, a to je da kontrolom kroz novac uspostavi direktnu iliindirektnu kontrola medija.

Pogledajte još