Darkwood Dub: Promene su izazov

Vrvelo je od razgovora Vlade Džeta, Koje i ostalih, mahom starih asova, a Vuča i ekipa su bili raspoloženi i nasmejani. Na licu im se jasno videla sreća što konačno u Beogradu promovišu album koji je, doduše u skraćenoj varijanti, sa samo sedam pesama i jednim bonusom, pod etiketom „Egzita“ osvanuo na internetu još 1. jula. Sada, na CD-u (Odličan hrčak/Exit Music) „Vidimo se“ ima devet aduta pa nema sumnje da sledi još jedan talas pozitivnih kritika i recenzija, sličan onom letnjem.

Frontmen Dejan Vučetić Vuča na početku intervjua za Nadlanu.com nije skrivao sreću što je bend uspeo sve da završi pre kraja godine.

-Zaokružili smo priču. Ne valja kada stvar krene da se prolongira, ovako je ispalo sve super.

Pozitivnim utiscima je doprinela sjajna saradnja sa našom pevačkom divom Biserom Veletanlić?

-To je nešto što je na nas izuzetno pozitivno uticalo. Ona je vrhunski umetnik, izuzetan pevač, fantastično se uklopila u ovo što mi radimo. Pesma „Nešto sasvim izvesno ima oko 100.000 pregleda na „jutjubu“, to je za okolnosti u kojima mi radimo super.


Karika na relaciji Darkvudi – Bisera je, naravno, Vasil Hadžimanov.

-On je od 2008. svuda sa nama, svira sve koncerte, učestvuje na albumu... Veliko osveženje za bend. Iskoristili smo ga da povuče neke veze – sad već ne mora, sad se znamo.

Zanimljivo je da ste Biseru prvo kontaktirali zbog pesme „Dva“ koja otvara album ?
-Namenski smo je pravili za nju a „Nešto sasvim izvesno“ je otpevala onako, usput. „Dva“ je snimila iz daha, sa lakoćom, pa smo joj predložili „hajde probaj i ovu“. Ispalo je odlično.

Spadate u grupu bendova koji se stilski dosta menjaju, a i osvežavaju bazu fanova. Da li ti je to „nešto sasvim normalno“ ?

-Apsolutno normalno. Pridržavamo se toga od samog početka. Bilo bi mi ograničavajuće da se prihvatim jednog žanra i da to radim dvadeset godina. Ne bih to mogao da izdržim. Istraživanje novih ritmova, novih mogućnosti – to je podjednako veliki izazov kao i napraviti dobru pesmu, uspešan koncert. Uvek sam voleo muzičare i bendove koji se menjaju i sazrevaju. Neka snime i neki loš album koji nije po mom ukusu, nema veze. Svaki pokušaj da se čovek promeni je dovoljno hrabar da ga treba ceniti.

Bili ste među nosiocima „Jelen Top 10“ turneje ove godine ?

-To je jedna jako pozitivna stvar koja se dogodila u našoj sredini posle mnogo godina. Pohvalno je da neko uloži materijalna sredstva i energiju u organizovanje turneje rok bendova kod nas. Vrlo malo ljudi u medijima ali i generalno je zainteresovano za rokenrol. Marginalizovan je mnogo više nego devedesetih a da ne pričam o osamdesetima koje su zlatan period rokenrola kod nas. „Jelen Top 10“, „MTV Adria“ i slične stvari su, nažalost, usamljeni slučajevi. Sa druge strane, ne možemo ni mi muzičari da izbegavamo krivicu. Treba da se potrudimo najbolje što možemo da proguramo to što radimo.

Spotovi ?

-Uradili smo ih za „Nešto sasvim izvesno“ i „Kraj oktobra“. Sledeći će biti video za „Autoput ili za „Vidimo se“, nismo još odlučili. Prošla je i era spotova. To je funkcionisalo osamdesetih i devedesetih, pogotovo devedesetih kod nas, danas je već znatno drugačije.

Promovišete album u „Gun“-u, tu ste i za Novu godinu ?

-Praktikujemo još od sredine devedesetih da sviramo za doček. Mnogo je dugačak spisak mesta na kojima smo svirali, lakše mi je da navedem gde nismo.

Nikada, recimo, nismo svirali na nekom trgu u organizaciji gradske skupštine, nisu se setili da nas pozovu.

Bili smo u Domu omladine, SKC-u, na raznim improvizovanim binama... Uvek je bilo dobro, biće i sada. Novitet je što ove godine, pored žive svirke, basista Miki i ja puštamo muziku. Kompletan Darkwood Dub događaj.

U martu krećete na turneju po regionu ?

-Promovisaćemo pesme sa novog albuma, pevaće na tim koncertima i Bisera kao specijalan gost. Vidimo se na proleće !


Pogledajte još