Janković više nije siguran mandatar

0

Izbor Gregora Viranta iz stranke Lista za Viranta za predsednika slovenačkog parlamenta najavio je nove komplikacije na političkoj sceni Slovenije.

Politički nesporazum predsednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića i predsednika Socijalnih demokrata Boruta Pahora, koji je na čelo parlamenta doveo Viranta, prema nekim ocenama, Jankovića je od „najverovatnijeg“ mandatara vlade pretvorio u „jednog od mogućih kandidata“ za premijera, piše dnevnik „Delo“ u prvoj analizi.

Kako piše ljubljanski list, „iskustva govore da koalicija koja postavi predsednika Državnog zbora (parlamenta), obično postavi i predsednika vlade„, misleći pritom na u parlamentu u sredu stvorenu ad hok koaliciju, koja je kandidovala Viranta nakon odustajanja Pahora.

„Upravo nespremnost na saradnju ključna je slabost Jankovićeve koalicije“, prenosi list i dodaje da je tu „najpre Pahor, koji sve od izbora ne krije prezir prema Jankoviću…„, a zatim i Janković, koji je „zaboravio da prvo mora da bude izabran za predsednika vlade, a onda da se tako ponaša„.

LJUBLJANA, 22. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.