Za Čolin disk 300.000 evrića

"Press" piše da Elektroprivreda Srbije, posluje sa velikim gubitkom, ali da će i pored toga odvojiti 30 miliona dinara za diskove Zdravka Čolića, koje su u ovom javnom preduzeću odlučili da poklone redovnim platišama.

Čast za 12.000 domaćinstava

Kako tvrdi Press, EPS je o svemu pregovarao sa producentskom kućom "AZ PR prodakšn". Računica Pressa pokazuje da je od novca koji će biti izdvojen za nekoliko desetina hiljada diskova, na kojima je snimak ovogodišnjeg Čolićevog koncerta na Ušću, EPS mogao da "časti" oko 12.000 domaćinstava u Srbiji strujom koja se prosečno potroši za mesec dana.

Odluka o kupovini diskova doneta je krajem novembra, a u dokumentu do kojeg je došao Press piše da je razlog nabavke diskova želja da EPS uvede nagrađivanje za one koji račune plaćaju na vreme.

- EPS želi da razvija pozitivnu sliku u javnosti o sebi, a time i da obezbedi pozitivne rezultate na duži rok. EPS će imati ekskluzivno pravo da 60 dana neprekidno, od dana dostavljanja diska, a pre zvanične komercijalne distribucije, potrošačima električne energije poklanja DVD kao nagradu za uredno izmirivanje obaveze - piše u odluci EPS-a, u kojoj se navodi i da je Zdravko Čolić ovu informaciju potvrdio svojim potpisom.

Sve legalno

U EPS-u napominju da je sve legalno i da Zakon o javnim nabavkama omogućava ovakav dogovor „ukoliko iz razloga povezanih sa zaštitom umetničkih prava nabavku može da izvrši samo određeni ponuđač".

Iako za Čolićev disk ne postoji nijedan drugi ponuđač osim „AZ PR prodakšna", direktor EPS-a Dragomir Marković raspisao je i postupak javne nabavke kako bi zakonski bila pokrivena odluka da se za diskove plati oko 300.000 evra.

- Odlukom o pokretanju postupka javne nabavke, jasno je da se ispunjava uslov u postupku koji je predviđen Zakonom o javnim nabavkama - tvrde u EPS-u.

Zbog čega baš taj DVD?

Nemanja Nenadić iz „Transparentnosti Srbija", međutim, kaže da je u celoj priči najspornije upravo to što je izabran disk određenog pevača, iako se znalo da samo jedna firma ima pravo da ga distribuira.

- Kada se vodi pregovarački postupak bez javnog poziva, onda firma ima dužnost da objavi tu informaciju. Istina je da se ovakav postupak može voditi ako postoji samo jedan ponuđač na tržištu. Ali, sporno je to zašto je uopšte izabran takav predmet nabavke. Zbog čega baš taj DVD? I zašto bi uopšte neko javno preduzeće nabavljalo bilo kakav disk, koji im nije potreban za obavljanje posla. Ovde se postavlja pitanje da li se novcem javnog preduzeća upravlja racionalno i domaćinski - kaže Nenadić.

S druge strane, Čolićev menadžer i direktor „AZ PR prodakšna" Adis Gojak kaže da ugovor još nije potpisan, ali da će diskovi biti prodati po nižoj ceni jer je cilj promocija pevača.

- Mi smo sa EPS-om imali saradnju kada je bio koncert na Ušću, a oni su svojim potrošačima delili ulaznice. Inicijativa za kupovinu diskova bila je njihova. Još ne znamo ni koja količina diskova će biti nabavljena, ali cena neće biti veća od 100 dinara. A u radnjama bi koštao oko 500. Inače, javni poziv je objavljen u Službenom glasniku i mi smo prikupili apsolutno svu dokumentaciju koja ja tražena - kaže on.

Pogledajte još