Omega 3 kiseline

Omega 3 nezasićene masne kiseline imaju veoma važnu ulogu u prevenciji bolesti srca i krvotoka. Dokazano je da snižavaju nivo masti u krvi. Takođe, smatra se da imaju antiaritmijski (povoljno deluju na ritam rada srca) i antitrombotički efekat (sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka). One smanjuju trigliceride u krvi, kao i povišen krvni pritisak - navodi magistar endokrinologije dr Sanja Milutinović-Smiljanić.

A šta su zapravo omega 3 kiseline, koje telo ne proizvodi i koje je, u toku čitavog života, neophodno redovno unositi ishranom?

Nauka kaže da postoji nekoliko vrsta masnoća koje su nam potrebne - zasićene, mononezasićene i polinezasićene. Ove poslednje, esencijalne masne kiseline, dele se na omega 3 i omega 6. U prirodi je osnovni izvor omega 3 kiselina morska riba i potvrđeno je da redovno konzumiranje ribe smanjuje rizik od oboljenja srca. Dokazano je i da omega 3 kiseline utiču i na dobro pamćenje i raspoloženje. One su posebno važne u ishrani žena tokom trudnoće - neophodne su za razvoj moždanog tkiva i nerava kod fetusa. Kod beba i male dece neophodne su za razvoj centralnog nervnog sistema i moždanih funkcija.

Omega 3 kiseline su najzastupljenije u ribi severnih mora - tunjevini, lososu i bakalaru. Ima ih i u semenkama lana, orasima, zelenom lisnatom povrću i plavoj ribi. Omega 6 masne kiseline nalazimo u biljnim uljima, narocito u suncokretovom, kukuruznom i sojinom ulju. Unosimo ih i putem industrijski obrađenih pekarskih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina.

- Obe vrste omega kiselina su nam neophodne  – ističe dr Milutinović-Smiljanić., objašnjavajući da je važno i pravilno rasporediti njihov unos. 

- Pošto nusprodukti razgradnje omega 6 kiselina podstiču upalne procese, rast ćelija tumora i zgrušavanje krvi, a omega 3 kiseline deluju upravo suprotno, veoma je važno u kom se odnosu ove kiseline unose. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se omega 3 i omega 6 masne kiseline unose ishranom u rasponu od 1:3 do 1:5. Ali realnost je drugačija, pa je, recimo, odnos ove dve vrste masnih kiselina u Americi 1:10, a u Japanu, gde se konzumira mnogo ribe i gde je životni vek duži, odnos je 1:1.

Riba je nezamenljiva u ishrani u svim životnim dobima. Preporučuje se unos dve do tri porcije nedeljno, a jedna porcija bi svakako trebalo da sadrži masniju morsku ribu. Danas postoje i brojni suplementi i dodaci ishrani, ali stručnjaci se slažu da, kao što prirodni vitamini ne mogu da se zamene veštačkim, tako i omega 3 u tabletama ili kao dodatak namirnicama nikako ne može u potpunosti i na pravi način da zameni ribu - prirodan izvor omega 3 kiselina. 

Jelena Jovanović

Pogledajte još