Skupština o izmenama Zakona o Ustavnom sudu

0

Skupština Srbije nastaviće u petak sednicu raspravom o amandmanima na izmene Zakona o Ustavnom sudu koje bi, prema rečima predlagača, trebalo da omoguće efikasniji rad tog suda kao i da ojačaju njegovu samostalnost i nezavisnost.

Predviđeno je da Ustavni sud odlučuje i na sednicama velikog i malo gveća što će doprineti efikasnijem odlučivanju suda naročito u donošenju odluka procesne prirode i odlučivanju u postupku po ustavnim žalbama, naveo je predlagač.

Sud će imati dva velika veće koja će se sastojati od po sedam sudija, a mala veća činiće po troje sudija.

Predviđeno je da na sednici Ustavnog suda koju čine svih 15 sudija tog suda donose najvažnije odluke iz nadležnosti suda, kao što su odluke o postupku ocene ustavnosti i zakonitosti, odluke u postupku zabrane političke stranke, sindikalne organizacije, udruženja građana ili verske zajednice, i odluke o tome da li je predsednik Srbije povredio Ustav.

Sredstva za rad i funkcionisanje Ustavnog suda obezbeđuju se iz republičkog budzeta, na predlog Ustavnog suda, a Vlada ne može bez saglasnosti predsednika suda obustaviti, odložiti ili ograničiti izvršenje budžeta, predviđeno je izmenama zakona.

BEOGRAD, 23. decembra 2011. (Beta)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.