Nigel Kennedy Quintet

Jedan od najboljih i najinteresantnijih modernih violinista zatvorio je ovogodišnji Summertime festival.

Kroz Sava centar su u tih nekoliko dana prodefilovala vrlo interesantna imena, i možemo reći da je Summertime ove godine bio zaista uspešan, a publici koja neguje ljubav prema džezu svakako je bio neizostavno letnje zadovoljstvo. Sudeći po interesovanju, verovatno je vrhunac festivala bio dan ranije, kada je u istoj sali nastupila grupa "Return to Forever". Ovog puta, broj prisutnih bio je prepolovljen.

Ono što je umalo izazvalo nervozu publike bilo je skoro polučasovno kašnjenje Najdželovog kvinteta! S vremena na vreme neko bi pokrenuo aplauz koji je trebalo da ih pozove da izađu na binu, i taman kad se jedan deo ljudi unervozio, usledio je onaj "pravi" aplauz, koji je značio da koncert može da počne!

- Kao prvo, izvinite što kasnim! - opravdao se Najdžel Kenedi, dodavši da je to zbog toga što je "vežbao da bi večeras bio što bolji", što je, očekivano, izazvalo pozitivne reakcije u publici. A zatim je predstavio ekipu muzičara koji ga prate i s kojima je uradio nedavno izdat album, vrlo interesantnog naziva – A Very Nice Album.

Pjotr Vilezol nastupao je na klaviru i klavijaturama, jedina dama među njima bila je Silvija Vojčik, Adam Kovalevski na basu, Pavel Dobrovolski na bubnjevima, a za kraj predstavljanja ostavio je saksofonistu Tomaša Grzegorskog. Kasnije će se ispostaviti – odlična ekipa, koja savršeno prati Najdželov senzibilitet…

Kašnjenje mu je bilo, bez pogovora, oprošteno, onog trenutka kada je zasvirao… Iako već u pedesetim godinama, "mladost" u njegovoj interpretaciji više je nego upadljiva! Zrelost mu je donela savršenu tehniku, ali i mogućnost da se poigrava svojim znanjem. Pozitivan pogled na muziku i život obojio je njegov zvuk u najlepše boje, koje vam se "prikače" za svest i ne daju da potonete u letargiju. Iz ovog ugla gledano, organizatori nisu mogli da izaberu bolju osobu za kraj festivala, jer utisak koji ostaje posle ovog violiniste više je nego dovoljan da vam napuni baterije za celo leto.

Lepo upakovan spoj klasičnog i modernog zvuka čini ga prijemčivim široj publici, a način komunikacije definitivno ga svrstava među "moderne" umetnike. Spontan, harizmatičan i duhovit… simpatičan i u gestovima i izjavama… ekscentričan i drugačiji… u sviranju precizan, nežan kada to kompozcija zahteva, a opet izuzetno energičan… Pre svega – svoj! Zato se poslednjih decenija i izdvojio kao jedan od najzanimljivijih violinista na svetskoj sceni.

"Da li neko voli dobro vino?” - prethodilo je kompozciji posvećenoj ovom piću. Njegova muzika konstantno vas drži u dobrom raspoloženju, a duhovite opaske izmamljuju osmehe… To je Najdžel Kenedi. I potpuno liči na njega da pokazuje i komentariše set listu, kao što na njegov "fazon" liči naslov novog albuma, s kojeg su najviše kompozicija i odsvirali.

Kao što to biva u bendu svakog zaista velikog muzičara, svi su dobili svoj prostor i šansu da se pokažu. Silvija, Adam, Pavel i Tomaš bez sumnje su adekvatan bend za virtuoza i ekscentrika kakav je Kenedi.

Opet, bez sumnje, ovo je bio idealan izbor za završetak Summertime festivala i nakbolji način da se uplovi u leto…

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još