Kako da izbegnete zimsko debljanje

Praznično vreme je savršena prilika da dobijete višak kilograma. Više jedemo jer smo okruženi hranom i raznim poslasticama i pijemo više alkohola koji izaziva glad. Istraživanja čije rezultate prenosi sajt "She" pokazuju da ljudi koji su okruženi prijateljima koji kubure sa kilažom ili žive s partnerom koji ima višak kilograma, imaju veću mogućnost da se i sami udebljaju jer ne smatraju da bi trebalo da paze na svoju liniju. A u baš u vreme praznika većina oko nas previše jede, i kod kuće i na poslu.

Da biste izbegli zamke koje se kriju na raskošnim i slasnim prazničnim trpezama, evo nekoliko saveta kojih bi trebalo da se pridržavate.

Dobar san

S obzirom da su zimi noći duže, slobodno odspavajte duže kad god možete. Vikend je vreme za odmor. Ali kad spavate, nije dobro da se previše utopljavate ispod pokrivača jer za vreme sna temperatura tela mora da se spusti, a ako se previše utoplite nećete moći da zaspite. Ako spavate barem osam sati svaku noć, sagorevaćete više kalorija i probudićete se manje gladni.

Prikladno se oblačite

Obucite se u skladu s hladnim vremenom, ali nemojte preterivati, isto kao i kad spavate. Kad vam je hladno, mišići se grče ne bi li zagrejali telo, a na taj način se sagorevaju kalorije. Takođe, ako nosite preveliku i šljampavu odeću tokom cele zime, nećete primetiti da ste se udebljali. Pazite na i na temperaturu u sobi. Jedan od uzroka debljanja je i provetrenost. U istraživanju Univerziteta u Mastrihtu u Holandiji, žene koje su boravile u zagrejanim prostorijama bile su manje gladne i manje su jele.

Jedite toplu supu

Tečno jelo omogućava da jedete sporije pa tako jedete manje, ali se brže osećate siti. Skuvajte supu od povrća i jedite natenane.

Pijte zeleni čaj

Pijte topli čaj umesto tople čokolade. Zeleni čaj ubrazava metabolizam, a time usporava debljanje, pa ima odlična detoksikujuća svojstva. Čak i kada konzumirate hranu bogatu masnoćama, zeleni čaj ograničava apsorpciju masnoća. Ponekad sebi možete priuštiti finu šoljicu tople čokolade sa šlagom, ali nemojte da vam to pređe u svakodnevnu naviku.

Jedite više povrća

Ako zimi ne jedete povrće jer nije sezona vašeg omiljenog svežeg povrća ili je ono preskupo, jedite povrće pripremljeno na žaru. Vlakna u povrću će vas zasititi i sprečiće vas da posegnete za nezdravim grickalicama. Vitamini i minerali u povrću jačaju imunološki sistem i sprečavaju bolesti poput prehlade.

Bavite se sportom

Zimi je važno da se redovno bavite nekom fizičkom aktivnošću. Sneg je stvoren za zimske radosti kao što su skijanje, snoubording i klizanje. Ako ne volite zimske sportove, odabrite neku aktivnost kojom se možete baviti u zatvorenom: vežbanje u teretani, joga, zumba fitnes, plivanje u zatvorenim bazenima, badminton ili skvoš. Redovito vežbanje pomaže u sagorijevanju kalorija, jača mišiće i sprečava bolesti.

Pogledajte još