Na kremaciji Havela Lenonova "Imagine" i češki rok

U katedrali Svetog Vida na praškim Hradčanima od Havela se u petak upodne opraštao češki državni vrh i predstavnici 42 delegacije iz celog sveta.

Među njima su bili brojni premijeri, 15 sadašnjih šefova država i trojica nekadašnjih, na čelu s bivšim američkim predsednikom Bilom Klintonom i jednako slavnom "ikonom" poljskog otpora komunistima, bivšim poljskim predsednikom Lehom Valensom.

Sahrana u praškom krematorijumu održana je u uskom krugu Havelove porodice i njegovih prijatelja iz umetničkih krugova i disidentskih dana, onako kako je njegova udovica, glumica Dagmar Havlova, bila uverena da bi njen skromni suprug želeo - kao oproštaj od dramskog pisca i običnog čoveka.

U Češkoj je u petak uveče završena trodnevna žalost za poslednjim predsednikom Čehoslovačke i prvim šefom nezavisne češke države, koji je preminuo u nedelju 18. decembra, dva i po meseca nakon proslave75. rođendana.

Ne samo u Pragu, već i širom Češke na trgovima su tepisi od cveća i sveća koje od nedelje popodne polažu Česi za pokoj duše svog predsednika zato što je imao hrabrosti da se bori protiv totalitarnog režima u skladu sa svojim esejom "Moć nemoćnih", onda kada je nacija zapala u apatiju prećutne kolaboracije s komunističkim režimom.

Kovčeg s posmrtnim ostacima Havela tokom pogrebne povorke u sredu i danas, kada je posle zvanične državne ceremonije, mise u katedrali Svetog Vida, prevezen u krematorijum, pratili su neuobičajeni za sahranu aplauzi.

Kao i zveckanje ključevima, isto onako kako su zveckali tokom plišane revolucije poručujući komunistima da im je odzvonilo aplauzi su bili način Čeha da poslednji put zahvale Havelu za sve što je učinio za slobodnu, demokratsku Češku, članicu Evropske unije i NATO-a, ali i za poštovanje ljudskih prava u svetu.

PRAG, 23. decembra 2011. (Beta)

Pogledajte još