Francuska plaća uklanjanje silionskih implatanta

Implanti francuske kompanije Poli implant protez (Poly Implant Prothese - PIP) povučeni su sa tržišta širom Evrope i Južne Amerike zbog bojazni da bi mogli da puknu i da bi silikon mogao da iscuri u telo.

Međunarodna policijska organizacija Interpol izdala je crvenu poternicu za osnivačem francuske kompanije PIP koja proizvodi implantate za grudi, Žan Klodom Masom, objavljeno je danas na sajtu te organizacije sa sedištem u Lionu.

Interpol ističe da izdavanje poternice, ipak, nije povezano sa skandalom oko implanta. Agencija navodi da je Mas na listi najtraženijih od juna zbog optužbe za vožnju pod uticajem alkohola u Kostariki.

Francuski ministar zdravlja Ksavije Bertran rekao je danas da oni koji su odgovorni za proizvodnju proteza moraju da "odgovaraju za svoje postupk
e".

Ministarstvo zdravlja Francuske juče je pozvalo 30.000 žena da se obrate lekarima da im iz grudi uklone silikonske implante kompanije PIP, uz navod da se radi o "preventivnoj meri" koja nije hitne prirode.

Desetine hiljada žena u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Španiji, Portugalu i drugim evropskim i južnoameričkim zemljama nose implante kompanije PIP. Do sada su zdravstvene vlasti preporučivale ženama s tim implantima da konsultuju svog hirurga ili lekara kako bi obavile odgovarajuća klinička i radiološka ispitivanja i utvrdile stanje proteze.

Beta

Pogledajte još