Kung fu panda

Panda Po je tolika faca da bi pesma “Kung Fu Fighting“ bila smišljena samo zbog njega da je “rođen“ pre više od trideset godina. Ali, nekako... očekivali smo više!

Dok vam mašta igra u ritmu “Eye of the Tiger“ – hita iz filma “Roki 3“ (Rocky III) – talas uživanja u novom DreamWorks-animiranom-čedu “Kung fu panda“ (Kung Fu Panda) vodi vas pravo u legendarni svet drevne Kine. Sudbina oaze skladnog života pod nazivom Dolina mira ozbiljno je ugrožena kada zli snežni leopard Tai Lung pobegne iz zatvora.

Međutim, moćna kung fu petorka – Tigrica, Bogomoljka, Zmija, Ždral i Majmun, predvođena majstorom Šifuom, nemoćna je pred ovom pretnjom. Potreban je “izabrani“, a on je – slučajno i na čuđenje svih – buckasti panda Po, fan kung fu, čija najjača veština je baratanje rezancima i knedlicama. Ali, svi će se iznenaditi šta malo prave "stimulacije" može da učini od jednog ambicioznog pande.

Znači, ništa od “oka tigra“. Ovim animiranim filmom vlada “telo pande“, glas neponovljivog Džeka Bleka i, naravno, poruka svih filmova o autsajderima : Samo je potrebno verovati i snovi će se ostvariti!

Trejlerom izazvana pozitivna trema pred premijeru animiranog filma talentovanog rediteljskog dua Džon Stivenson-Mark Ozborn, verovatno je izazvala nerealna očekivanja: Panda će biti čudo od animacije i humora. Faca veća od Šreka. Odgovor “Pixaru” (koji nam je i dalje najomiljeniji studio za animaciju!).

Možda zato sada ne možemo da kažemo da nam je Po baš napravio “mućkalicu” (Ratatouille) od mozga, ali svakako jeste faca nastala zanimljivim miksom azijske umetnosti animacije i klasičnog DreamWorks-fazona. Međutim, iako su neki likovi zaista vrhunac ove kombinacije stilova i u šarenoj scenografiji uvek postoji “nešto” da zabavi oči, drugi (recimo, Tigrica) uopšte ne ostavljaju poseban utisak. Mada, možda su Džek Blek kao Po i Dastin Hofman kao Šifu dovoljni za dobar porodični provod…

Jednostavno očekivali smo više od ovog filma. Panda Po jeste faca i “Kung Fu Fighting“ je sada njegova himna, ali trebalo je da se tresemo od smeha, ježimo od akcije... Dobili smo sve to, samo u nedovoljnim dozama i s glasovima, poput Anđeline Džoli, koji nam nisu “prodali“ priču. A priča je super, ima duha, poruku i sve što treba za decu, mame, tate...

U letnjoj poplavi “ovakve i onakve“ porodične zabave, “Kung fu panda“ nesumnjivo jeste potencijalni animirani hit leta. Dok nam konačno ne dođe “Wall-E“ da pokaže kakav je “Pixarov“ robo-kung fu. 

Kliknite ovde da biste pogledali trejler.

Katarina Milovanović

Pogledajte još