Menjaju se uslovi za penzionisanje muškaraca

0

Uslovi za penzionisanje muškaraca menjaju se od 1. janura 2012. godine, dok žene i naredne godine u penziju odlaze pod sadašnjim uslovima.

Za sticanje prava na starosnu penziju u odnosu na 2011. godinu, povećava se minimalna starosna granica za muškarce za četiri meseca, dok se postojeći uslovi za osiguranike žene – 35 godinastaža i najmanje 53 godine života neće menjati do 2013. godine„, rekla je agenciji Beta državna sekretraka u Ministarsvu rada i socijalne politike Radina Todović.

Ona je precizirala da će muškarci naredne godine u starosnu penziju odlaziti ako imaju 40 godina staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života.

Todovićeva je podsetila da će se starosne granice za penzionisanje postepeno povećavati do 2023. godine. Pa će tada moći da se u penziju odlaziti uz navršenih 40 (muškarac), odnosno 38 (žena) godina staža i najmanje 58 godina života.

Svi koji zahteve za penzionisanje podnesu do 31. decembra ove godine penzionisaće se prema postojećim uslovima, bez povećanja starosne granice.

Beta

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.