Preko Končulja ušla dva vozila sa RKS tablicama

Kako agencija Beta saznaje iz policijskih izvora na Končulju od jutros, kada je počela primena sporazuma o slobodi kretanja koji su postigli Beograd i Priština, iz pravca Kosova u centralnu Srbiju nije ušlo nijedno vozilo sa UNMIK-ovim, statusno neutralnim, "KS" tablicama.

Trenutno na izlazu iz Srbije na prelazu Končulj čeka desetak vozila, dok se za ulazak u centralnu Srbiju formirala kolona vozila od oko kilometar.

Nastanku kolone doprinosi i "beli štrajk", odnosno pojačana kontrola vozila koju obavljaju pripadnici Nezavisnog sindikata policije u štrajku.

Vozila koja čekaju na ulazak u centralnu Srbiju kao i ona koja čekaju da uđu na Kosovo u najvećoj meri imaju registarske oznake MUP-a Srbije, kojima se na prelazu Končulj ne naplaćuju nikakve
takse.

Srbi sa Kosova su do sada morali da preregistruju vozila sa tablica koje izdaje MUP Srbije na UNMIK-ove "KS" ili kosovske "RKS".

Prema navodima predsednika opštine Kosovska Kamenica Bobana Jeftića u toj opštini je do danas KS registarsku tablicu uzelo 0,1 odsto Srba, dok ogromna većina i dalje koristi stare "GL" tablice.

Kosovske vlasti najavile su da više neće tolerisati "GL" tablice.

BUJANOVAC, 26. decembra 2011.(Beta)

Pogledajte još